Bouygues Construction

Evo ko je Bouygues Construction: Francuzi zainteresovani za devet dionica auto-puteva u Crnoj Gori

Podijeli

Francuska kompanija Bouygues zainteresovana je za rad na devet dionica auto-puteva u Crnoj Gori.

To je danas na konferenciji za medije saopštio premijer Milojko Spajić, koji je nedavno boravio u Parizu gdje je, između ostalih razgovarao i sa predstavnicima ove moćne kompanije.

Ko je Bouygues Construction?

Bouygues Construction je građevinska kompanija, u 100-postotnom vlasništvu Bouygues grupe, prisutna u 61 zemlji. Posluje u mnogim zemljama i obavlja poslove sa snažnom tehničkom dimenzijom u oblastima tunela i podzemnih radova, riječnih i pomorskih radova, inženjerskih objekata, linearnih projekata, industrijskog niskogradnje , renoviranja radova, zemljanih radova i rudnika, ali infrastrukturnih projekata poput puteva i auto-puteva.

Godine 1952. Francis Bouygues je osnovao kompaniju specijaliziranu za industrijski rad i građevinarstvo u regiji Pariza, koja će postati Bouygues grupa.

Godine 1965. grupa Bouygues počela je razvijati aktivnosti javnih radova na francuskom tržištu. Godine 1970. Bouygues grupa je uvrštena na berzu. Godine 1972, Bouygues grupa je pokrenula međunarodnu aktivnost kroz izgradnju stadiona u Teheranu. Godine 1978, Bouygues grupa je stigla u Afriku i izgradila École Nationale Supérieure de Travaux Publics u Abidžanu (Obala Slonovače). Godine 1984. Bouygues je djelimično kupio ETDE, kompaniju za transport i distribuciju električne energije, osnovanu 1929. godine;

Kraj 1980-ih bio je podsticaj za globalizaciju: posebno je doživio ekspanziju Bouygues grupe u Aziji . Grupa preuzima Dragages Hong Kong. Na afričkom kontinentu, 1990. godine grupa je izgradila skoro 10.000 učionica u državi Lagos, Nigerija.

Posljednjih godina, kompanija je proširila svoje poslovanje. U aprilu 2021, Bouygues Construction je ušao u partnerstvo sa Dassault Systèmes kako bi ubrzao digitalnu transformaciju građevinarstva.

U julu 2021., Bouygues Construction pokreće stvaranje istraživačke katedre „Digitalni blizanci izgradnje i infrastrukture u njihovom okruženju“ 30 u partnerstvu sa ESTP, Egis, Schneider Electric, BRGM, SNCF Réseau i Arts et Métiers.

U novembru 2021. Engie je objavio da je odabrao Bouyguesovu ponudu za prodaju Equansa za 7,1 milijardu eura 31 .

U oktobru 2022, Bouygues grupa završava akviziciju Equansa, podružnice Engiea i stručnjaka za energetiku i sektor usluga. U januaru 2023., Bouygues Energies & Services, u početku podružnica Bouygues Construction, postala je podružnica Equansa, koja je i sama podružnica Bouygues grupe.

Ekspertiza i javni radovi

Grupa je uključena u projektovanje, finansiranje, izgradnju i rad/održavanje građevinskih projekata. Bouygues Construction je prisutan u svim građevinskim sektorima (stambeni, poslovni, industrijski, trgovački centri, hoteli itd.). Bavi se izgradnjom, sanacijom i renoviranjem objekata, prisutan je iu projektovanju, razvoju nekretnina, održavanju i eksploataciji.

Bouygues Construction je uključen u projekte koji se odnose na riječne i pomorske radove, inženjerske konstrukcije, tunele i podzemne radove, kao i sisteme prednaprezanja i odvajanja.

Gradi puteve i autoputeve, tramvaje, željezničku i lučku infrastrukturu, itd.

Napomena: Pri izradi ovog teksta, korišćeni su izvori Wikipedije