Zetagradnja, Master kvart Podgorica, Master inženjering, zgrada, stanovi, stambena zgrada, construction, building, aparments
Zgrada u Podgorici (Foto: Bemax)

MMF zadržao prognozu rasta crnogorskog BDP-a na 3,7 odsto

Podijeli

Međunarodni monetarni fond (MMF) zadržao je u najnovijim prognozama procjenu rasta crnogorskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) na 3,7 odsto u 2024, nakon rasta od 6 odsto godinu ranije.

To se navodi u novom izvještaju MMF-a, objavljenom na sajtu institucije.

Prema istim prognozama, crnogorska će ekonomija naredne godine ojačati tri odsto, koliko i u 2029.

Inflacija će u Crnoj Gori, prema istom izvoru, u ovoj godini iznositi 4,2 odsto, a naredne 2,7 odsto.

Stagnacija eurozone

MMF očekuje da će ekonomija eurozone u ovoj godini porasti samo 0,8 odsto, snizivši za 0,1 postotni bod prognozu iz januara.

U idućoj godini aktivnost bi u zoni primjene zajedničke evropske valute po njihovim novim proračunima trebalo da poraste 1,5 odsto, za 0,2 postotna boda slabije no što su pokazivale zimske projekcije.

U grupi ‘velikih’ ekonomija u eurozoni najveći rast i u najnovijim projekcijama MMF prognozira Španiji, i to po stopi od 1,9 odsto, još snažniji no su bili predviđali početkom godine.

Francuskoj i italijanskoj ekonomiji sada prognoziraju rast po stopi od po 0,7 posto, nešto blaži no što su očekivali u januaru.

Snizili su i procjenu ovogodišnjeg rasta Njemačke, najveće evropske ekonomije, s 0,5 na svega 0,2 odsto.

Novi izračuni MMF-a pokazuju da bi inflacija u 20-članoj ekonomiji trebalo da u ovoj godini uspori na 2,4 idsto, s 5,4 odsto u 2023. U 2025. rast cijena trebao bi dodatno usporiti, na 2,1 odsto, i približiti se nadomak nivou od dva odsto koju cilja Evropska centralna banka (ECB).

MMF naglašava da će se rast u eurozoni oporaviti, ali s vrlo niskih nivoa, upozoravaju, napominjući da aktivnost koče šokovi iz prethodnog perioda i stroga monetarna politika.