Singapur, Singapore
Singapur, ilustracija (Foto: Meriç Dağlı, Unsplash)

Singapur je vodeći svjetski pomorski grad

Podijeli

Izvještaj DNV-a i Menon Economicsa o vodećim pomorskim gradovima zabilježilo je samo jednu promjenu u prvih pet, a Oslo je zamijenio Tokio na petom mjestu.

Nalazi izvještaja predstavljeni su na svečanom ručku koji je održala Singapurska pomorska fondacija (SMF) tokom dana otvaranja Singapurske pomorske nedjelje.

Singapur je izbio na prvo mjesto, a slijede ga Roterdam, London, Šangaj i Oslo, prenosi SEEbiz.

Studija upoređuje svaki pomorski grad na pet stubova – pomorski centri, pomorske finansije i pravo, pomorska tehnologija, luke i logistika te atraktivnost i konkurentnost.

Singapur je zauzeo prvo mjesto u tri od pet stubova – zadržavši svoju poziciju lidera u atraktivnosti i konkurentnosti i pretekavši Atinu i Šangaj u centrima za otpremu odnosno lukama i logistici.

Malo je vjerovatno da će ovaj grad-država u jugoistočnoj Aziji uskoro prepustiti svoje vodeće mjesto. Dr Shahrin Osman, direktor poslovnog razvoja, Maritime Advisory i koautor izvještaja, rekao je: „Singapur je nesumnjivo vodeći svjetski centar na čelu pomorske industrije. Čini se da na njega ne utiču mnoge promjene koje trenutno zahvataju sektor i očekuje se da će zadržati svoje prvo mjesto sljedećih pet godina kroz sprovođenje dosljedne strategije za inovacije i ulaganja u zelenu transformaciju i digitalne tehnologije.”

Izvan prvih pet bilo je nekih dramatičnijih promjena koje je istaknuo dr Erik Jakobsen, partner i predsjednik Menon Economics. Hongkong, koji je 2019. bio na 4. mjestu, sada je pao na 12. mjesto. S druge strane, Abu Dabi je napredovao za deset mjesta, na 22. mjesto.

Naslovna fotografija: Meriç Dağlı, Unsplash