poor, hobo, beggar, homeless, poverty
Berlin, ilustracija (Foto: Rajko Milić)

Svjetska banka: Raste jaz između bogatih i siromašnih zemalja

Podijeli

U više od polovine od 75 najsiromašnijih zemalja svijeta, uprkos njihovom važnom potencijalu u sirovinama i aktivnom mladom stanovništvu, BDP po glavi stanovnika u 2023./2024. raste sporije nego u bogatim zemljama, što povećava nejednakost – objavila je Svjetska banka.

Za trećinu tih zemalja BDP po stanovniku sada je niži nego prije pandemije covida-19 – stoji u izvještaju koje je objavila Svjetska banka o zemljama koje bi mogle imati koristi od pomoći ili zajmova Međunarodne udruge za razvoj (IDA) – podružnice Svjetske banke pod povoljnim uslovima.

“Dobrobit tih zemalja nužna je za dugoročni prosperitet svijeta. Današnje tri ekonomske sile – Kina, Indija i Južna Koreja bile su zemlje koje su profitirale od IDA zajmova”, podsjetio je glavni ekonomista Svjetske banke Indermit Gill.

Rekao je da su sve tri zemlje napredovale, iskorijenile ekstremno siromaštvo i poboljšale životni standard. Zemlje koje danas financira IDA imaju potencijal učiniti isto uz međunarodnu pomoć, dodao je.

U nekim zemljama situacija je još kritičnija sa nivoom ekstremnog siromaštva osam puta većim od svjetskog prosjeka. Gotovo 25 odsto stanovništva u tim zemljama živi s manje od 2,15 dolara dnevno, a 90 odsto ljudi suočenih s glađu ili pothranjenošću u svijetu koncentrirano je u tim zemljama, koje se uglavnom nalaze u podsaharskoj Africi, kao i na istoku ili južne Azije.

U izvještaju se predlaže jačanje doprinosa međunarodnih finansijskih institucija kako bi im se pomoglo i sarađivalo u vezi s velikim svjetskim problemima poput klimatskog zatopljenja koje posebno pogađa te zemlje, kao i značajno povećanje finansijske potpore.

Pomoć zemljama u razvoju, posebno onima koje su trenutno u dužničkoj krizi ili u opasnosti da upadnu u nju, biće među glavnim temama godišnjih sastanaka Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke ove sedmice u Vašingtonu.

Izvor:SEEbiz/Investitor