wind power park, vjetrenjače, vjetrogenerator
Ilustracija (Foto: Pixabay)

Dvije evropske zemlje se napajaju 100% iz obnovljivih izvora, raste kapacitet vjetroelektrana

Podijeli

Prošla godina je bila najbolja po instalacijama za iskorišćenje energije vjetra u Evropi.

Svijet je 2023. godine instalirao 116 gigavata novih vjetroelektrana, prema najnovijem Globalnom izvještaju o vjetru iz industrijskog trgovinskog udruženja Global Wind Energy Council (GWEC). To je povećanje od 50 odsto u odnosu na 2022. godinu, što je čini najboljom dosadašnjom godinom za nove projekte vjetroelektrana.

Kina je predvodila svijet u ovoj oblasti i za vjetroelektrane na moru i na kopnu, a slijede SAD, Brazil i Njemačka. Zahvaljujući snažnom rastu u Holandiji, Evropa je takođe imala rekordnu 2023. godinu sa 3,8 gigavata novih kapaciteta vjetroelektrana na moru.

U izvještaju se navodi da, iako je rast energije vjetra visoko koncentrisan u nekoliko velikih zemalja, neke druge regije i nacije zabilježile su rekordan rast. Afrika i Bliski istok su 2023. godine instalirali skoro 1 gigavat snage vjetra, što je skoro trostruko više nego prethodne godine.

Autori studije kažu da se svijet “kreće u pravom smjeru u borbi protiv klimatskih promjena”, ali i upozoravaju da godišnji rast mora biti najmanje 320 gigavata do 2030. kako bi se ispunilo obećanje COP28 o utrostručenju obnovljive energije do kraja decenije.

“Sjajno je vidjeti rast industrije vjetra i ponosni smo što smo postigli novi godišnji rekord,” rekao je izvršni direktor GWEC-a Ben Bekvel. “Međutim, još mnogo toga treba učiniti da bi se otključao rast.”

Prema podacima Međunarodne agencije za energiju (IEA) i Međunarodne agencije za obnovljivu energiju (IRENA), sedam zemalja sada proizvodi svu svoju energiju iz obnovljivih izvora.

Više od 99,7 posto električne energije u Albaniji, Butanu, Etiopiji, Islandu, Nepalu, Paragvaju i Demokratskoj Republici Kongo dolazi iz geotermalne, hidroelektrane, solarne energije ili energije vjetra.

Norveška se približila sa 98,38 odsto svoje energije iz vjetra, vode ili sunca, prema podacima koje je prikupio profesor Univerziteta Stanford, Mark Jakobson.

Još 40 zemalja dobilo je najmanje polovinu svoje električne energije iz obnovljivih izvora 2021. i 2022, uključujući 11 u Evropi. Druge, poput Njemačke ili Portugala, mogu kratko vrijeme raditi na 100 odsto vjetra, vode i sunca.

Solarni bi mogao prestići druge obnovljive izvore energije

Iako mnoge od ovih zemalja trenutno koriste veliku količinu hidroenergije ili energije vjetra, stručnjaci predviđaju da bi solarna energija mogla postati glavni izvor u bliskoj budućnosti. Tehnologija se poboljšala i troškovi brzo padaju.

Solar je dominirao proširenjem kapaciteta obnovljivih izvora energije 2023. godine, čineći 73 odsto ukupnog rasta, a slijedi ga energija vjetra sa 24 podsto. Sada sunce čini 37 odsto ukupnog svjetskog kapaciteta obnovljive energije.

Studija Univerziteta Exeter i University College London iz 2023. predviđa da će solarna energija dostići “nepovratnu tačku preokreta”, postajući primarni izvor energije u svijetu do 2050. godine.