fintech, mobile payment, nfc
Ilustracija (Foto: Jonas Leupe, Unsplash)

Banke koriste fintech partnerstva kako bi pokrenule talas digitalne transformacije

Podijeli

Digitalna transformacija bankarstva nastavlja da preoblikuje način na koji finansijske institucije (FI) ispunjavaju evoluirajuća očekivanja potrošača. A centralno za ovu evoluciju su partnerstva, koja igraju ključnu ulogu u poboljšanju korisničkog iskustva i racionalizaciji finansijskih procesa.

Nedavna saradnja između Bankjoy-a, dobavljača rješenja za digitalno bankarstvo za banke i kreditne unije širom SAD-a, i Pinwheel-a, FinTech kompanije specijalizovane za zamjenu digitalnih depozita (DDS), primjer je ovog trenda.

Partnerstvo predstavlja značajan korak ka revolucioniranju procesa otvaranja direktnih depozita, procesa koji je tradicionalno poznat po svojoj prirodi teške papirologije i dugotrajnim procedurama. Pinwheel-ovo digitalno rješenje za prebacivanje depozita, Pinwheel Prime, sada nudi besprijekornu platformu za korisnike da efikasno upravljaju svojim direktnim depozitima, omogućavajući im da bez napora mijenjaju, prate i upravljaju svojim tokovima prihoda.

U srcu ove saradnje leži prepoznavanje rastuće potražnje za bankarskim iskustvima bez problema. Kako potrošači sve više prihvataju digitalne kanale za svoje finansijske transakcije, FI su pod pritiskom da uvedu inovacije i ponude rješenja koja ispunjavaju očekivanja današnjih kupaca koji su verzirani s tehnologijom.

„Banke počinju shvatati brzinu kojom je tehnologija promijenila svijet“, nedavno je rekao James Butland, potpredsjednik plaćanja i izvršni direktor Mangopaya u Velikoj Britaniji za PYMNTS-ovu seriju „Šta je sljedeće u plaćanjima: Šta je banka? Promjenjivi krajolik bankarskih i finansijskih usluga”.

“Izazov koji ima tradicionalna banka je to što se nalaze na 150, 200 godina stare, naslijeđene infrastrukture i vjerovatno 60 godina naslijeđene tehnologije. Dakle, bankama je bilo teško da se brzo inoviraju,” objasnio je Butland.

Shodno tome, ovaj izazov je podstakao širi trend unutar pejzaža digitalnog bankarstva — konvergenciju tehnologije i finansijskih usluga kako bi se pružile ponude poboljšane vrijednosti. Uz porast FinTech startupa koji nude specijalizirana rješenja, FI se sve više okreću partnerstvima kako bi povećali svoje postojeće sposobnosti i ostali konkurentni na tržištu koje se brzo mijenja.

Tom Priore, izvršni direktor kompanije Priority Technology Holdings, istakao je dinamiku razvoja između banaka i FinTech kompanija, ističući trend saradnje i savezništva. Ovim trendom banke se udružuju sa FinTech startupima kako bi iskoristili njihova specijalizovana rješenja, čime bi poboljšali svoje postojeće ponude koje uključuju kreditne, tekuće i depozitne račune i kartice.

Štaviše, partnerstva banke i FinTech naglašavaju važnost interoperabilnosti i principa otvorenog bankarstva u pokretanju inovacija u industriji finansijskih usluga. Koristeći API-je i sporazume o dijeljenju podataka, FI mogu neprimjetno integrisati rješenja trećih strana u svoju postojeću infrastrukturu, proširujući raspon usluga dostupnih korisnicima.

Dave Scola, izvršni direktor američke firme Form3, raspravljao je o ovom trendu u nedavnom intervjuu za PYMNTS, naglašavajući kako transformacija bankarskih i finansijskih usluga zahtijeva veću saradnju između tradicionalnih banaka i digitalnih početnika.

„Potreba da banke dobro sarađuju jedna s drugom — i sa FinTech-ovima“, rekao je Scola, „pokreće potrebu za većom […] tehničkom integracijom. Dakle, zato vidite porast API-ja.”

Scola je dalje tvrdio da s podacima odobrenim od strane potrošača, otvoreno bankarstvo ima značajan potencijal u pomaganju bankama da stvore nove tokove prihoda jer su u partnerstvu sa FinTech-om kako bi pojednostavili inovativne napore i brže ih izveli na tržište.

“Banke prepoznaju potrebu da budu tehnički fleksibilnije,” istakao je, “i da dovedu usluge iz više izvora i premještaju sredstva i račune – i podatke – između više izvora.”

Priore ponavlja ovaj osjećaj, naglašavajući vrijednost FinTech partnerstava u otključavanju potencijala otvorenog bankarstva. Ovo je posebno ključno s obzirom na izazove koje postavljaju regulatorni i kapitalni zahtjevi, koji su ometali sposobnost banaka da investiraju u inicijative otvorenog bankarstva.

Partnerstvo sa FinTechs-om, kako Priore sugeriše, omogućava bankama da prošire svoju bazu klijenata bez značajnih troškova akvizicije klijenata, podstičući rast i inovacije u digitalnom okruženju koje se brzo razvija.

Osim partnerstava, nekoliko trendova oblikuje pejzaž digitalnog bankarstva, uključujući porast aplikacija za mobilno bankarstvo, usvajanje vještačke inteligencije (AI) i mašinskog učenja (ML) za personalizovane finansijske uvide, te sve veći fokus na prevenciji prevara i poboljšanje privatnosti i sigurnosti podataka.

Kako očekivanja potrošača za praktičnost, fleksibilnost i sigurnost i dalje rastu, FI su primorani da ulažu u tehnologije koje im omogućavaju da zadovolje te zahtjeve i ostanu relevantne u sve digitalnijem svijetu.