Netflix
Ilustracija (Foto: Mollie Sivaram, Unsplash)

Netflix je blokirao dijeljenje lozinki. Rezultat? Milioni novih pretplatnika

Podijeli

Prošle godine, Netflix je preuzeo rizik i natjerao korisnike koji dijele lozinke da kreiraju vlastite račune – ali to se isplatilo. Dominantni igrač na tržištu striminga tako je dodao više od 9 miliona pretplatnika u prva tri mjeseca ove godine, dostigavši ​​rekordnih 269,6 miliona pretplatnika.

“Dodao je više pretplatnika nego što su mnogi analitičari, uključujući i mene, očekivali,” rekao je viši analitičar eMarketera Ros Benes za CNN. “Ovo signalizira da je dijeljenje lozinke i češće nego što se ranije mislilo, jer Netflix neprestano pretvara gledaoce freeloadera u plaćene korisnike.”

Iako je povećanje broja pretplatnika nadmašilo procjene Wall Streeta, kompanija je ponovo prijavila pad rasta u odnosu na izvještaj za četvrti kvartal, kada je Netflix dodao 13 miliona pretplatnika. Netflix je u četvrtak objavio da planira da prestane objavu kvartalnih podataka o pretplatnicima 2025.

Kompanija je takođe prijavila prihod od 9,37 milijardi dolara i zaradu po dionici od 5,28 dolara za prvi kvartal, nadmašujući procjene Wall Streeta, prema FactSet-u.

Međutim, dionice, koje su ove godine bile omiljene na Wall Streetu, pale su u trgovanju nakon radnog vremena.

Analitičari kažu da je veći dio prošlog rasta i uspjeha kompanije proizašao iz njenog starog, dobro uspostavljenog poslovnog modela. Posljednjih mjeseci Netflix je preduzeo korake da se proširi, pa čak i radikalno rekonstruiše svoje poslovanje u nastojanju da ostvari profit.

Dok konkurenti kao što su Disney+, Hulu, Max (u vlasništvu CNN-ove matične kompanije Warner Bros. Discovery) i Peacock rade na privlačenju pretplatnika originalnim programom, Netflix je u posljednje vrijeme napravio velike poslove za sportove uživo, video igre i ugovore o licenciranju drugih sadržaj provajdera — a sve to uz prelazak sa usluge pretplate bez reklamiranja na potpuni sistem koji podržava oglase.