Iberostar Bellevue Bečići hotel
Ilustracija (Foto: Pixabay)

Bečićki “Iberostar Bellevue” biće prvi hotel u Crnoj Gori sa solarnom elektranom

Podijeli

Bečićki hotelski kompleks “Iberostar Bellevue” biće prvi hotel u Crnoj Gori koji je napravio solarnu elektranu.

Vijesti pišu da projekat vrijedan milion eura realizuje kompanija “Bellevue hotels group”, porodice Ćupić, koja je vlasnik hotela.

U završnoj fazi je postavljanje ukupno 1.472 panela na krovovima tri hotela, koji objedinjuju kompleks u Bečićima.

“Biće ukupno 1.472 panela od 632,96 KWp instalisane snage solarne elektrane (mjerna jedinica kWp označava kilovat-pik ili kilovat vršne snage, kada je sunce u zenitu). Ukupno će biti postavljeno 14 inventora. Cilj je da se kroz ugradnju fotonaponskih sistema smanje mjesečni izdaci za električnu energiju, da se korisnicima omogući energetska nezavisnost, emisija ugljen-dioksida svede na najmanju moguću mjeru i očuva životna sredina. Očekujemo se da će solarna energija uskoro postati standard u crnogorskoj hotelskom sektoru i cijeloj turističkoj industriji”, kazali su “Vijestima” u toj kompaniji, navodeći da su dobili sve potrebne saglasnosti, te nakon toga krenuli u realizaciju milionskog projekta.

Kako ističu, prosjećni mjesečni računu za utrošenu električnu energiju im iznose oko 100.000 eura.

“Očekujemo da će izgradnjom solarne elektrane ukupna ušteda električne energije na godišnjem niovu biti 16,7 odsto. Smatramo da obnovljivi izvori energije postaju nezaobilazan izbor i važan korak za održivost poslovanja sve većeg broja poslovnih subjekata u Crnoj Gori, posebno na primorju. Ekonomski razlozi, ali i snažna svijest o važnosti zaštite životne sredine, jesu ključni razlozi da mnoge kompanije prelaze na obnovljive izvore energije među kojima već nekoliko godina zbog svoje isplativosti prednjači solarna energija. Pružajući prije svega ekonomične i održive alternative tradicionalnim izvorima, solarna energija već nesumnjivo postavlja nove standarde i u turističkoj industriji”, navode u razgovoru predstavnici “Bellevue hotels group”.

Poznato je da je veliki broj hotela kako na Jadranu, tako i na Mediteranu prepoznao važnost i benefite ulaganja u solarnu infrastrukturu kako bi se iskoristio velik potencijal i snaga najdostupnijeg oblika energije, a koji pored toga što štite okolinu, ostvaruju finansijske dobiti.