Pivara Trebjesa Nikšić, Nikšićko pivo
Foto: RTNK

“Trebjesa” objavila rezultate: Najveća crnogorska pivara povećala prihode ali prepolovila profit

Podijeli

Najveća crnogorska pivara, proizvođač Nikšićkog piva, “Trebjesa”, prošle godine je ostvarila 33 miliona eura prihoda, što je 11 odsto više nego godinu ranije, ali joj je neto dobit prepolovljena sa 1,3 miliona iz 2022. godine na nepunih 550.000 eura.

“Trebjesa” je prošle godine imala 212 zaposlenih, 6 manje nego godinu ranije.

Kompanija je u vlasništvu multinacionalne, kanadsko-američke kompanije Molson Coors sa sjedištem u Čikagu. Grupa posjeduje nekoliko drugih pivara u regionu, između ostalih i Zagrebačku pivovaru u Hrvatskoj te Apatinsku pivaru u Srbiji.

“Trebjesa” je prva crnogorska pivara sa bogatom istorijom koja seže do 1896. godine. Kompanija je 1996. godine prodata belgijskom InterBrew-u za svega 25 miliona tadašnjih njemačkih maraka i u pitanju je bila prva veća privatizacija u Crnoj Gori. Do danas je kompanija promijenila čak 5 vlasnika.

Danas Molson Coors posjeduje licencu Nikšićkog piva, koje, zbog uštede troškova, za tržište Srbije proizvodi u Apatinu a za Hrvatsku u Zagrebu. Zbog toga je “Trebjesa” izgubila izvozne prihode na dva velika i važna tržišta a izvoz se sveo samo na Kosovo, Albaniju i dio Bosne i Hercegovine.

Glavni konkurenti Nikšićkom pivu danas su uvoznici popularnih stranih brendova poput Carlsberga, Tuborga i ostalih ali i sve brojnije domaće zanatske pivare. Prema registru kompanija, u Crnoj Gori su za proizvodnju piva registrovana 23 preduzeća.

AKO STE PROPUSTILI:

Nikšićko pivo, made in Croatia