solar panel, solar power
Ilustracija (Foto: Maria Godfrida, Pixabay)

Potpisan sporazum: Domaćinstvima za podsticanje energetske efikasnosti opredijeljeno 8,8 miliona eura

Podijeli

Ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović i izvršni direktor Eko-fonda, Draško Boljević potpisali su Sporazum o saradnji sa ciljem implementacije “Programa za podsticanje energetske efikasnosti u domaćinstvima”.
Ovaj značajan iskorak predstavlja snažnu inicijativu u ostvarivanju ciljeva održivog razvoja i smanjenju emisije ugljenika u našoj zajednici, zaključili su ministri.

Cilj implementacije Programa, kao instrumenta finansijskih podsticaja je uvođenje novih tehnologija u sektoru domaćinstava, koje će doprinijeti unapređenju energetske efikasnosti i povećanom korišćenju dostupnih i obnovljivih izvora energije, te rezultirati smanjenjem potrošnje energije, nižim troškovima i unapređenju komfora u stambenim objektima.

“Sporazum je rezultat partnerske saradnje, čiji je cilj da se podstakne svijest o važnosti energetske efikasnosti i pruži podrška građanima u smanjenju njihovih energetskih troškova. Program će pružiti domaćinstvima pristup resursima, alatima i subvencijama kako bi unaprijedili energetsku efikasnost svojih domova, što će rezultirati dugoročnim ekonomskim i ekološkim koristima”, istakao je ministar, Mujović.

Potpisivanje ovog sporazuma predstavlja ključni korak ka stvaranju energetski efikasnije i održivije zajednice, smatra izvršni direktor Eko-fonda, Draško Boljević.

“Vjerujemo da će zajednički napori svih partnera doprinijeti stvaranju boljeg okruženja za sve nas, dok istovremeno smanjujemo naš ekološki otisak i štedimo novac na računima za energiju”, izjavio je Boljević.

Ministri su pozvali građane da iskoriste mogućnosti koje pruža Program.

Ministarstvo energetike i rudarstva i Eko-fond će obezbijediti sve neophodne uslove kako bi osigurali uspješnu realizaciju svih aktivnosti, koje se tiču saradnje na implementaciji Programa vrijednog 8,8 miliona eura