Xiaomi SU7
Xiaomi SU7 (YouTube scr)

Prodaja električnih automobila Xiaomi bolja od očekivane

Podijeli

Novo električno vozilo kineske kompanije Xiaomi prodaje se bolje nego što se očekivalo.

Xiaomi je od 20. aprila primio više od 70.000 narudžbi za svoju električnu limuzinu SU7, što je blizu prvobitnog cilja kompanije za cijelu godinu za isporuke ove godine, rekao je izvršni direktor Lei Jun investitorima u utorak.

“Kompanija sada ima za cilj da isporuči 100.000 svojih novih EV ove godine”, rekao je on.

Xiaomi je krajem marta predstavio SU7 sa oko 4.000 dolara manjom cijenom od Teslinog modela 3 i počeo je isporuku. Kineska kompanija za pametne telefone trebalo bi da uživo prenosi ažuriranje isporuke automobila u četvrtak u 9:20 ujutro, kada počinje sajam automobila u Pekingu.

“Prelomna vrijednost bi bila ostvarena ako godišnja prodaja dostigne cifru od 300.000 do 400.000 vozila”, navode analitičari Citija u izvještaju. Podigli su svoju prognozu bruto profitne marže u segmentu automobila na 6% ove godine, u odnosu na gubitak od 10% koji se ranije očekivao.

Analitičari Citija povećali su svoju prognozu zarade po dionici za 25% ove godine, te sada očekuju da će Xiaomi isporučiti 100.000 automobila ove godine, 200.000 sljedeće godine i 280.000 u 2026. godini.

Kina je prošle godine prodala više od 600.000 automobila, prema podacima Kineskog udruženja za putnička vozila. Li Auto, koji prodaje uglavnom hibride, prošle godine je prodao 376.000 automobila, dok je Nio prodao nešto više od 160.000 automobila u istom periodu, pokazuju podaci.

Li Auto je u četvrtom tromjesečju prošle godine imao bruto maržu od 23,5%, dok je bruto marža kompanije Nio iznosila 7,5%, što je povećanje u odnosu na isti period prošle godine.

Teslina bruto marža se sukcesivno smanjivala u proteklih pet kvartala na 17,4% u prva tri mjeseca ove godine. Brojke bruto marže ne uključuju operativne troškove.

Kada je Xiaomi prošlog mjeseca lansirao SU7, Lei je rekao da će kompanija svaki automobil prodavati s gubitkom.

Ali u utorak je procijenio bruto maržu profita od oko 5% do 10% za Xiaomi-jev auto biznis, i napomenuo da je prodaja veća od očekivane, dok je izrazio zahvalnost dobavljačima na smanjenju troškova.

“Trenutno smo u razgovorima s partnerima u lancu nabavke o tome kako povećati proizvodni kapacitet i dalju podršku u pogledu troškova”, rekao je on, prema CNBC-ovom prevodu transkripta s dana investitora koji je dostavila kompanija.

Za sada se drži Kine

Xiaomi je mnogo uložio u svoj poduhvat električnih automobila jer Lei ima dugoročne ambicije da kompanija postane jedan od pet najboljih proizvođača automobila na svijetu.

Ali u naredne tri godine, kompanija planira da se u potpunosti fokusira na domaće tržište, rekao je investitorima u utorak.

Lei je istakao da Xiaomi već posluje u više od 100 zemalja.

„Imamo temelj globalnog uticaja i Xiaomi fanova“, rekao je Lei. “Kada budemo spremni za ulazak na globalno tržište, to bi trebalo da dođe prirodno.”

Xiaomi takođe ima planove za svoj sljedeći električni automobil, SUV, koji bi trebao biti pušten u prodaju u drugoj polovini 2025. godine, objavio je u srijedu kineski sajt za poslovne vijesti 36kr, pozivajući se na svoje neimenovane izvore.

Lei je odbio podijeliti detalje na pitanje o planovima za SUV u utorak.

“Mislim da je jedan od razloga uspjeha lansiranja SU7 bila njegova povjerljivost,” dodao je.

Pogledajte promo video: