retire, retirement planning, banking, finance, personal financel, older man, eldery, pension, penzioner, stariji čovjek, finansije
Ilustracija (Foto: pressfoto, Freepik)

Crnogorski recept za penzioni sistem: Traži se originalno rješenje

Podijeli

enziona reforma koja se planira ne podrazumijeva ukidanje doprinosa, niti gašenje Fonda PIO, već njegovu transformaciju, koja će omogućiti da dobije suštinsku funkciju, saopšteno je Pobjedi iz Ministarstva finansija. Iz resora na čijem je čelu Novica Vuković naveli su da sagledavaju modele koji bi bili najprihvatljiviji za Crnu Goru. Ni premijer Milojko Spajić juče nije precizirao što podrazumijeva najavljena penziona reforma, ali je poručio da građani ne treba da strahuju za svoje penzije.

“To je proces koji traje, a svakako da, u fazi analize, sagledavamo modele koji bi bili najprihvatljiviji za Crnu Goru, odnosno model kojim bi i sadašnji i budući penzioneri bili u povoljnijoj poziciji. Ostala nagađanja koja su se mogla čuti u javnom diskursu prethodnih dana su netačna i neutemeljena, jer će se svi dalji neophodni koraci tek definisati Fiskalnom strategijom”, kazali su Pobjedi iz Ministarstva finansija.

Premijer Spajić je naveo da su dosadašnje uplate za Fond PIO tu i da ,,neće nigdje pobjeći“. – Penzije će se kao i do sada isplaćivati redovno, bez ikakvih zastoja i bez ikakvih problema – kazao je Spajić u Vladi na konferenciji za medije, odgovarajući na novinarska pitanja.

Podsjetio je i da sa ukidanjem doprinosa za Fond za zdravstveno osiguranje, usluge zdravstva nijesu ukinute. – Imamo nikad veći budžet za Fond za zdravstvo – rekao je Spajić. On nije precizirao koliko će biti korigovani doprinosi za Fond PIO. – Vidjećemo, bićete blagovremeno obaviješteni, ali korigovanje penzionih doprinosa za građane neće imati nikakav efekat na visinu njihovih penzija. Građani ne treba da se brinu oko toga – poručio je Spajić.

Iz Ministarstva finansija je navedeno da će o svim narednim aktivnostima, u dijelu svojih nadležnosti, taj vladin resor Ministarstvo rada i socijalnog staranja pravovremeno informisati javnost.

“Vlada je odlučna da pomenute reforme sprovodi isključivo u interesu građana, uz punu stabilnost javnih finansija”, rekli su iz Ministarstva finansija.

Dodali su da je ova vlada, samo dva mjeseca nakon stupanja na dužnost, obezbijedila ,,najveću povišicu penzionerima“, kada su primanja podignuta na 450 eura onim penzionerima koji su primali ispod tog iznosa.

“Iako se tada u javnosti spekulisalo da će za to biti neophodno zaduženje, najbolji demanti uslijedio je finansiranjem povećanja penzija iz tekućih prihoda. Brigu o najstarijoj i najranjivijoj populaciji nastavićemo upravo na temelju takvih odluka”, poručeno je iz Ministarstva finansija.

Naslovna fotografija: pressfoto, Freepik