The Capital Plaza Podgorica, Business building
Ilustracija (Foto: Rajko Milić)

One Man Show: Više od 15.000 crnogorskih firmi ima jednog ili nijednog zaposlenog, brojne ostvaruju milionske prihode

Podijeli

U Crnoj Gori ima preko 15 hiljada firmi, oko trećine ukupnog broja, koje imaju jednog ili nijednog radnika, a njih 110 prijavilo je prihode veće od milion eura, pokazuju podaci iz registra privrednih subjekata.

Zakon omogućava da mogu poslovati i firme koje nemaju nijednog radnika, odnosno u kojima je i direktor volonter bez zasnovanog radnog staža, dok Zakon o radu omogućava i da preduzeća preuzimaju radnike iz agencija za posredovanja, koji se zatim vode kao radnici agencije sa radnim mjestom u firmi koja ih je preuzela.

Poreska uprave ove firme ne smatra unaprijed sumnjivim, ali se posebno prate ukoliko dođe do određenih sumnjivih transakcija ili postupaka.

Prvih deset firmi po visini prihoda, a koje imaju po jednog radnika, ostvarili su zajedno 311 miliona eura, odnosno 31 milion eura su prihodovali po radniku.

Rekorder po visini prometa je firma “Arsenis” iz Podgorice, koja je sa jednim zaposlenim prošle godine ostvarila prihod od 156 miliona eura. Osnivač ove firme je druga kompanija “Granush Limited” sa Kipra, dok je njen direktor ukrajinski biznismen Arkadij Krinični (Arkadiy Krynychnyy). Adresa firme je Atinska 20, u naselju pod Goricom, a registrovana je za trgovinu na veliko žitom, sirovim duvanom, sjemenjem i hranom za životinje.

“Arsenis” je osnovan u julu 2021. godine i u toj godini je imao prihod od 14,1 milion eura, u 2022. je narastao na 160 miliona, a lani je bio četiri miliona manji. I pored visokih prihoda, firma jedva da ima profit, on je u 2022. iznosio 13,6 hiljada eura, a za prošlu godinu je porastao na 13,7 hiljada eura. Profit je bio manji od 0,01 odsto ukupnog prihoda.

Kompanija nema imovinu ali ima ukupna obrtna sredstva od 84,3 miliona eura, koliko iznose i njene kratkoročne obaveze. Obrtna imovina se većinom odnosi na zalihe robe procijenjene na 48,8 miliona eura i potraživanja od kupaca u iznosu od 38,8 miliona eura.

Druga firma po visini prihoda iz ove grupe je “Vosmet Limited”, registrovana je za trgovinu na veliko otpacima i ostacima, a lani je prihodovala 71,4 miliona eura. Od te sume prijavljen je neto profit od 581 hiljadu eura. Njen vlasnik je Bojan Lukač a direktor Dražen Gregl. Ova firma je i u 2022, kada je takođe imala jednog zaposlenog, ostvarila prihod od 65 miliona eura, a neto profit od 430 hiljada.

Firma “TCK Montenegro”, koja se bavi trgovinom na veliko drvetom, građevinskim materijalom i sanitarnom opremom, lani je sa jednim zaposlenim imala prihod od 22,8 miliona eura, od čega je zabilježen neto prifit od 658 hiljada eura. Vlasnik ove firme je “Titan cementara” iz Kosjerića u Srbiji.

Kompanije “Krnovo Green Energy”, koja upravlja sa 26 vjetroelektrana na Krnovu između Nikšića i Šavnika, takođe ima jednog zaposlenog a lani je ostvarila prihod od 21,4 miliona eura i milion eura profita. Suvlasnik ove firme sa 51 osto je “Akuo Energyu Central Europe” iz Pariza, povezana sa biznismenom Emilom Bakićem, dok 49 odsto udjela ima “Masdar Energy B.V.” iz Holandije, čiji je konačni vlasnik “Abu Dhabi National Oil Company” (ADNOC) iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

“Amma resort”, firma koja se bavi izdavanjem nekretnina, lani je sa jednim radnikom, ostvarila prihod od 12,6 miliona eura, dok je konačni poslovni rezultat bio gubitak od 693.000 eura. Osnivač ove firme je podgorička kompanija “Čelebić” biznismena Tomislava Čelebića.

Firma “Petite Geneve Petrović” iz Tivta, čiji je većinski vlasnik istoimena firma iz Beograda, lani je sa jednim radnikom prijavila prihod od devet miliona eura, ali i neto dobit od dva miliona. Ona je osnovana 2018. godine, a bavi se trgovinom na malo satovima i nakitom u specijalizovanim prodavnicama.

Firma čiji je naziv “PM 1.14” iz Tivta prošle godine je jednim radnikom ostvarila prihod od 8,8 miliona eura, ali i čistu dobit od dva i po miliona eura. Firma je osnovana 2014. godine za izgardnju stambenih i nestambenih zgrada. Njen sadašnji vlasnik je of-šor firma “PM Holdings One Person Company L.L.C” povezana sa vlasnicima naselja Porto Montenegro. U ovom luksuznom turističko-nautičkom naselju ima više firmi koje u svom nazivu imaju PM a zatim neki broj. Tako je “PM Holdings One Person Company L.L.C” osnivač i firmi “PM 1.5” i “PM 4.1”. I firma “PM 1.5” lani je imala prihod sa jednim zaposlenim od 6,2 miliona i neto dobit od 994 hiljade eura.

Budvanska firma “Top Alco Brands Distribution” lani je sa jednim zaposlenim imala prihod od 8,6 miliona uz ostvarenu neto dobit od 140 hiljada eura. Vlasnik i direktor ove nespecijalizovane firme za trgovinu na veliko je Arsen Tatevosjan iz Jermenije.

Mogu se milioni zaraditi i bez radnika

Od firmi koje uopšte nemaju zaposlenih, njih 151 je do sada predala finansijske izvještaje za prošlu godinu. Šest ih ima prihod veći od milion eura.

Najveći prihod imala je “Valgo” iz Podgorice, dio istoimene francuske kompanije, od 3,3 miliona eura, od čega je neto profit bio 132 hiljade eura. Registrovana je 2017. godine, a bavi se čišćenjem životne sredine i drugim aktivnostima u vezi sa upravljanjem otpadom.

Radnika nema ni firma “Skechers S.A.R.L.” zastupnik istoimene kompanije za proizvodnju obuće. Oni su sa prometom od 2,7 miliona eura ostavarili neto profit od 933 hiljade eura.

Bez radnika su i firme “Alind” registrovana za proizvodnju aluminijuma sa prometom od dva i po miliona, “Ream” za upravljanje nekretninama sa prihodom od 1,7 miliona, reklamna agencija “Markads” sa prihodom od 1,7 miliona, trgovačka firma “Beorol” sa 1,3 miliona,…