Sve što treba da znate o dionici auto-puta od Mateševa do Andrijevice

Podijeli

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) objavila je u srijedu pretkvalifikacioni tender za gradnju dionice autoputa od Mateševa do Andrijevice.

Taj tender trajaće dva mjeseca i, pojednostavljeno, predstavljaće prijavu interesenata koji žele da konkurišu na glavni tender – koji će, opet, trajati dva mjeseca. I dok iz Vlade najavljuju kako bi gradnja mogla početi krajem ove ili na startu naredne godine, treba podsjetiti šta sve podrazumijeva taj projekat.

Portal Analitika donosi ključne detalje o ovoj dionici:

Dionica čini 14 odsto ukupne trase, 200 miliona biće utrošeno iz kredita

Najprije treba istaći kako je u pitanju dionica duga oko 22 kilometra, što je blizu 14 odsto ukupne trase autoputa Bar – Boljare.

U ranije objavljenom obavještenju, upravo je EBRD saopštila kako će troškovi gradnje druge dionice iznositi oko 530 miliona eura, dok je iz Vlade isticano kako bi oni mogli biti do 600 miliona. No, u pitanju su okvirne procjene, a konkretan iznos biće poznat uoči raspisivanja glavnog tendera.

EBRD je za taj projekat odobrio kredit u visini od 200 miliona eura.

Kada su u pitanju bespovratna sredstva, u martu su iz Vlade saopštavali da bi grant Evropske komisije mogao iznositi oko 250 miliona eura.

Treba pomenuti i troškove eksproprijacije zemljišta. Premijer Milojko Spajić je juče kazao kako je taj proces već započet, a ranije se – kada je u pitanju ukupan trošak – baratalo brojkom od 14 miliona eura.

Brdska dionica, ići će i do 1.686 metara namorske visine

Dionica će biti građena na brdskom terenu, a prethodne informacije govorile su da će ograničenje vožnje na tom potezu iznositi 100 kilometara na čas.

Na tom dijelu autoputa – kako je to predstavljano svojevremeno u elaboratu – biće izgrađene dvije petlje, i to Mateševo i Andrijevica. Najviša tačka buduće dionice biće na Trešnjeviku, na nadmorskoj visini od 1.686 metara nadmrske visine.

U ranijoj dokumentaciji naglašeno je kako će biti izgrađena 34 mosta, podvožnjaka i nadvožnjaka, pri čemu je najavljivana i gradnja motela u Mateševu i Andrijevici. Pritom, oko 15 odsto trase otpadaće na tunele.