Vinarija Rajković, Rade Rajković
Rade Rajković (Foto ustupio: IRF)

Vinarija Rajković: Nastavak porodične tradicije uz podršku IRF-a

Podijeli

Porodičnu tradiciju proizvodnje vina na svom imanju nedaleko od Podgorice, u selu Ubli, ponosno je nastavio Rade Rajković, vlasnik vinarije Rajković, čija vina su našla mjesto na evropskom tržištu. Centralno mjesto zauzima vinarija koja je smještena u porodičnoj kući njegovog prađeda, staroj sto dvadeset godina, koja je obnovljena i posebno opremljena za čuvanje vrhunskih vina, po čemu je ova porodica prepoznata.

Kako ističe vlasnik vinarije Rajković, Rade Rajković, Crna Gora je geografskim položajem pogodna za vinski turizam, pa je prepoznao mogućnost da nastavi vinsku i porodičnu tradiciju koja se baštini vjekovima u ovom kraju. Povoljna klima i zemlja su veoma pogodne, pa je u prethodnom periodu obnovio stare i uvećao vinogradarske zasade, te osavremenio porodičnu proizvodnju vina.

„Vukla me neka želja i dug prema precima i crnogorskoj tradiciji da sačuvam ove objekte, jer je ovdje neko uložio veliki trud. Pokušao sam da sve ostane originalno i autentično, a istovremeno da bude prilagođeno današnjem vremenu i uslovima u kojima živimo”, kaže Rajković, koji je za potrebe degustacije vina i vinskog turizma, porodičnu kuću prilagodio konobi. Kako ističe, njegovi gosti često dolaze iz drugih država.

Rajković, koji je jedan od najstarijih registrovanih crnogorskih vinara, za višedecenijski posvećeni rad dobio je brojna domaća, regionalna i međunarodna priznanja u Pragu, Londonu, Briselu, Parizu. Ponosan je što u vinariji proizvodi kvalitetna vina koja su svoje mjesto našla na evropskom tržištu, pa mu je u proizvodnji vina kvalitet na prvom mjestu, a rad i posvećenost se osjeća u svakoj flaši.

Projekat obnove i prilagođavanja objekta namjeni Rajković je realizovao od sopstvenih sredstva, uz podršku Investiciono-razvojnog fonda, ali i subvencije Ministarstva poljoprivrede.

“Koristio sam kreditne linije Investiciono-razvojnog fonda za nabavku opreme i adaptaciju objekta, zahvaljujući tome sam uspio da ovo realizujem. Kamatna stopa IRF-a je u tom trenutku bila najpovoljnija u odnosu na komercijalne banke. Ispoštovao sam sve tražene uslove, tako da smo posao završili na obostrano zadovoljstvo“, zaključio je Rajković.

Rajković planira da dodatno ulaže i radi na unapređenju vinarije kako bi ljubitelji vina koji posjećuju male vinarije dobili još kvalitetniji sadržaj.

Pogledajte video: