prodavnica, shopping, food, novac, euro, money, market, plaćanje, paying
Ilustracija (Foto: Credit: Patrick Pleul/dpa)

Upozorenje: Stižu nova poskupljenja

Podijeli

Planovi njemačkih preduzeća ukazuju na zastoj u povlačenju inflacije. Mjesečni indeks cjenovnih očekivanja instituta Ifo u aprilu je blago porastao za 0,8, na 15,1 poen.

“U narednim mjesecima inflacija po svoj prilici neće dodatno opadati i zadržaće se na nešto više od dva odsto”, rekao je stručnjak Ifo, Saša Merle.

Ifo je prema tome nešto uzdržaniji nego što je bio još prije mjesec dana, kada su cjenovna očekivanja preduzetnika bila najniža od 2021.

U djelatostima bliskim ličnoj potrošnji, cjenovna očekivanja su porasla za 1,2 poena na 25,8 poena. To upućuje na vjerovatna poskupljenja prije svega u gatronomiji i maloprodaji.

Međutim, kada je riječ o hrani, znatno manji procenat preduzeća planira poskupljenja. Slična je situacija i sa hotelijerima i turističkim agencijama.

Indeks očekivanih cijena se dobija tako što se od udjela preduzeća koja planiraju poskupljenja, oduzme postotak onih koja namjeravaju da smanje cijene svojih proizvoda i usluga.

Vrijednosti iznad nule pokazuju da preteže broj preduzeća koja planiraju poskupljenja. Teoretski su zamislive vrijednosti od minus 100 do plus 100. U istraživanju se same cijene ne preciziraju.

Izvor:dpa/Investitor