Goldman Sachs
Goldman Sachs, ilustracija (YouTube scr)

Goldman Sachs ukida ograničenje na bonuse bankara

Podijeli

Investiciona banka Goldman Sachs postala je prva koja je ukinula ograničenje na bonuse bankara nakon promjena u zakonima Ujedinjenog Kraljevstva uvedenih prošle godine.

Banka je saopštila da će to dati “veću fleksibilnost” i da je bliže onome što se dešava u drugim velikim finansijskim centrima kao što su Singapur i Njujork.

Bonusi su ograničeni na dvostruku osnovnu platu u potezu koji je EU uvela još 2014. Smatra se da i druge velike banke razmatraju slične poteze.

Ograničenje na bonuse bankara EU je uvela uprkos britanskom protivljenju, kako bi se pokušalo obeshrabriti vrsta pretjeranog preuzimanja rizika koja je doprinijela velikoj finansijskoj krizi 2008. godine.

Kritičari su tvrdili da su banke mogle to zaobići jednostavnim povećanjem osnovnih plata. To je onda otežalo smanjenje plata kada su bankari poslovali loše ili otplatu zaostalih plata ako bi se otkrilo nedolično ponašanje.

Kada je donijela promjene, Uprava za finansijsko ponašanje je rekla da bi promjena trebalo da ukloni ove “nenamjerne posljedice”.

Odluku je prvi objavio Kvasi Kvarteng tokom svog kratkog kancelarskog mandata 2022. godine, u pokušaju da poveća konkurentnost Londona kao finansijskog centra.

Banke tvrde da ograničenje bonusa otežava privlačenje top menadžera iz SAD-a i Azije u Veliku Britaniju.

“Ovaj pristup nam daje veću fleksibilnost za upravljanje fiksnim troškovima kroz ciklus i plaćanje za učinak. On približava Veliku Britaniju praksi u drugim globalnim finansijskim centrima, da podrži UK kao atraktivno mjesto za radnu snagu”, kazao je Goldman Sachs.

Brojne druge banke navodno preispituju svoje politike plaćanja u svjetlu promjena.

Kada je prošle godine objavljena odluka o uklanjanju ograničenja bonusa, generalni sekretar Kongresa sindikata Pol Novak nazvao je to “uvredom za radne ljude” kada se “milioni širom zemlje bore da spoje kraj s krajem”.

Promjenu neće univerzalno pozdraviti bankari, od kojih neki više vole da primaju osnovni prihod kao zagarantovanu osnovnu platu, a ne bonuse koji zavise od učinka.