Gucci, Paris, luxury, wealth, rich
Ilustracija (Foto: Julien Tondu, Unsplash)

Ovo je najprivlačnija evropska zemlja za strane investitore

Podijeli

Sredstva iz inostranstva korišćena su za finansiranje 1.194 projekta u Francuskoj prošle godine, prema novom istraživanju o atraktivnosti koje je objavio Ernst & Young (EY).

Ovo predstavlja godišnji pad od 5%, ali i dalje pozicionira Francusku kao najpoželjniju zemlju u Evropi za strane investitore.

Investicioni projekti pali su za 4% širom Evrope prošle godine, dok su Velika Britanija i Njemačka zabilježile pad od 6%, odnosno 12%.

Velika Britanija je bila dom 985 projekata finansiranih direktnim stranim investicijama (FDI) u 2023. godini, dok je Njemačka zabilježila ukupno 733.

Velika trojka – Francuska, Njemačka i Velika Britanija – privukle su više od 51% SDI na kontinentu.

Zašto je Francuska magnet za ulaganja?

“Nedavni učinak Francuske u velikoj je mjeri rezultat uzastopnih talasa reformi, koji su se ubrzali u posljednjih deset godina”, navodi se u izvještaju EY-a.

Između ostalih propisa, posebno su istaknute promjene radnog zakonodavstva i uvođenje zakona PACTE 2019. godine, osmišljenog da olakša osnivanje kompanija u Francuskoj.

“Vještine, infrastruktura i tržište su temelj privlačnosti Francuske”, dodaje EY.

“Uprkos kritikama koje okružuju složenost administrativnog sistema, pravno i regulatorno okruženje Francuske više nije veliko ograničenje”, dodaju.

Kada je francuski predsjednik Emanuel Makron preuzeo dužnost 2017. godine, jedno od njegovih glavnih obećanja bilo je revitalizacija ekonomije zemlje kroz inicijative za poslovanje.

Sedam godina kasnije, vlada u Parizu slavi rezultate EY-ovog izvještaja.

Ministar finansija Bruno Le Maire je tvitovao: “Odlučni smo da nastavimo ovim putem s velikim ekonomskim projektima koji dolaze kao što su pojednostavljenje poslovnih procesa, reforma naknada za nezaposlene i inicijative za povećanje finansijske privlačnosti Pariza.”

Može li Francuska zadržati svoju titulu?

Uprkos uspjehu Francuske, to ne znači da nema izazivača za krunu FDI.

Za Jelisejskim poljima dolazi Velika Britanija, a London je proglašen za najbolju evropsku regiju za prekomorska ulaganja, uprkos činjenici da zemlja u cjelini zaostaje za svojim susjedom.

“Iako je Francuska nesumnjivo imala koristi od posljedica Brexita i poteškoća u njemačkoj ekonomiji, ništa ne ukazuje na to da će se moći osloniti na pronleme svojih glavnih konkurenata u godinama koje su pred nama”, rekao je EY.

Godine 2022. politička nestabilnost u Velikoj Britaniji dovela je do pada stranih direktnih investicija od 6%.

Ovo je uprkos privlačenju povoljnih poreskih sistema u zemlji i otpornosti Londona kao finansijskog i tehnološkog centra.

Prošlogodišnje brojke pokazuju znakove poboljšanja, iako je broj projekata u Velikoj Britaniji i dalje znatno ispod nivoa prije Brexita.

Finansijeri s druge strane Atlantika

Investicioni rivali takođe dolaze sa druge strane Atlantika. Prošle godine, broj evropskih projekata finansiranih američkim novcem bio je 1.058, što predstavlja pad od 15% u odnosu na prethodnu godinu – i pad od 29% u odnosu na 2019.

EY je tvrdio da je to “bez sumnje” rezultat Zakona o smanjenju inflacije, politike koja je stvorila niz poreznih podsticaja za projekte u SAD-u.

Pobjedu Francuske treba podjednako okvalifikovati navodeći da su mnogi njeni FDI projekti proširenja postojećih poslova. Prošle godine je 36% projekata koji koriste inostrano finansiranje u Francuskoj pokrenuto od nule, u poređenju sa 75% u Velikoj Britaniji i 77% u Njemačkoj.

Naslovna fotografija: Julien Tondu, Unsplash