Warren Buffet, Charlie Munger, Voren Bafet, Čarli Manger
Bafet i Manger (YouTube scr, CNBC)

Voren Bafet održava prvi Berkshire Hathaway sastanak bez Čarlija Mangera

Podijeli

Dobrodošli u “Vudstok za kapitaliste”.

Desetine hiljada dioničara Berkshire Hathawaya i poštovalaca Vorena Bafeta pohrlili su u Nebrasku ovog vikenda kako bi učestvovali na godišnjem događaju investicionog konglomerata Berkshire Hathaway-a, takmičili se u raznim igrama, što je možda najvažnije, vidjeli Bafeta lično i sa njim porazgovarali.

Ove godine, međutim, događaj je dobio svečaniji ton. Bafet se prvi put pojavio bez svog dugogodišnjeg poslovnog partnera i prijatelja Čarlija Mangera, koji je preminuo u novembru.

Greg Abel, očekivani nasljednik Bafera koji vodi Berkshireove neosigurajuće operacije i Ajit Jain, koji vodi osiguranje kompanije, pridružili su se Bafetu na pozornici. Međutim, izostaju tople rasprave starih drugara i Mangerove pametne (i često sarkastične) primjedbe.

Bafet, 93, otvorio je Berkshireov godišnji izvještaj za 2023. upravo s posvetom Mangeru, koji je umro u 99. godini, samo 33 dana prije rođendana.

Manger je, prema Bafetovim riječima, bio “arhitekta” konglomerata koji su zajedno izgradili. “U fizičkom svijetu, velike zgrade su povezane sa svojim arhitektom, dok su oni koji su izlili beton ili postavili prozore ubrzo zaboravljeni”, rekao je. “Berkshire je postao sjajna kompanija. Iako sam dugo bio zadužen za građevinsku ekipu; Čarliju zauvijek treba pripisivati ​​da je arhitekta.”

Par se prvi put sreo 1959, a tri godine kasnije Manger je počeo da radi u upravljanju novcem, navodi se u Bafetovom pismu. Godine 1978. Manger se pridružio Berkshire Hathawayu kao potpredsjednik i sjedio uz Bafeta.

“Čarli nikada nije pokušavao da pripiše zasluge za svoju ulogu tvorca, već mi je dozvolio da se naklonim i dobijem priznanja. Na neki način, njegov odnos sa mnom bio je dijelom kao starijeg brata, dijelom kao oca punog ljubavi. Čak i kada je znao da je u pravu, dao mi je uzde, a kada sam pogrešio, on me nikada – nikada – nije podsjetio na moju grešku”, napisao je Bafet.

Pitanje sukcesije

Mungerova smrt pokrenula je pitanje nasljedstva u Berkshireu.

Abel, 61, imenovan je za nasljednika 2021. godine, a Bafet je radio na osiguravanju investitora da Berkshireove dionice, koje su u petak zaključile na 603.000 dolara, imaju jak plan sukcesije.

“Nemam drugog izbora. Mislim da je tako teško naći pravu osobu. Ali takođe sam vidio Grega u akciji i osjećam se 100% ugodno”, rekao je Bafet na prošlogodišnjem sastanku dioničara. “Greg je naslijedio dobar posao i mislim da će ga poboljšati.”

Koliko zarađuje Berkshire

Berkshire je u subotu ujutro objavio i svoju zaradu u prvom kvartalu 2024. Bafet je slavodobitno objavio svoj tromjesečni izvještaj tokom vikenda, tako da investitori imaju vremena da u potpunosti svare njegov sadržaj prije nego što se trgovanje ponovo otvori u ponedjeljak.

Operativna dobit Berkshirea porasla je na 8.825 dolara po dionici klase A. Berkshireove dionice klase A porasle su za skoro 10% ove godine, nadmašivši ukupnih 7,5% S&P 500.

Prvo tromjesečje kompanija je zaključila s neto dobiti od 12,7 milijardi dolara, manje od polovine od 35,5 milijardi dolara koliko je prijavila za isti period prošle godine.

Berkshireov posao osiguranja, jedan od njegovih najvećih poslova holdinga, ostvario je 2,6 milijardi dolara u prvom tromjesečju, što predstavlja skok od 185% u odnosu na 911 miliona dolara u prvom kvartalu 2023. Prošle godine, osiguranje je ostvarilo zaradu od 5,4 milijarde dolara, u odnosu na gubitak od 30 miliona dolara u 2022.

Berkshire je takođe otkupio dionice za 2,6 milijardi dolara u prošlom kvartalu.

Subotnji izvještaj je pokazao da Bafet sjedi na rekordnoj gomili gotovine. Berkshire ima oko 189 milijardi dolara u gotovini i ekvivalentima, čime je oborio rekordnih 167,6 milijardi dolara iz 2023.

Zalihe su navele neke investitore da spekulišu o tome planira li Bafet da kupi novu kompaniju koju će dodati svom portfelju.

Izvor:CNN/Investitor