bank, banka, building, business
Ilustracija (Foto: Pixabay)

UBS ostvaruje prvi profit od spašavanja Credit Suisse

Podijeli

Švajcarski bankarski div UBS prijavio je svoj prvi kvartalni profit od kupovine posrnulog rivala Credit Suisse, što je označilo oštar preokret u odnosu na šestomjesečni gubitak koji je odmah uslijedio nakon zatvaranja sporazuma o spašavanju.

Dionice zajmodavca porasle su u utorak na berzi u Cirihu cijelih 10 odsto nakon što je objavio neto profit od 1,8 milijardi dolara za prva tri mjeseca 2024. – što je povećanje od 71 odsto u odnosu na godinu ranije. Kombinovani gubici za period od juna do decembra 2023. iznosili su skoro 1,1 milijardu dolara.

Izvršni direktor Serđo Ermoti rekao je da je najnoviji učinak “svjedočanstvo snage banke i njene sposobnosti da ostvari značajan napredak” u svojim planovima integracije.

Johan Šolc, analitičar Morningstara, primijetio je da su rezultati “mnogo jači od očekivanog”.

“Tržište je u početku bilo zabrinuto da će spajanje Credit Suisse dovesti do smanjenja prihoda, što bi smanjenje troškova ostavilo kao jedinu polugu za rast zarade,” rekao je analitičar u bilješci.

U stvari, prihod je porastao 45% u odnosu na prošlu godinu na 12,7 milijardi dolara, a UBS je u prvom kvartalu privukao neto novi novac od 27 milijardi dolara u svoj globalni biznis upravljanja bogatstvom, najveći sektor banke. Takođe je ostvario uštede u troškovima od milijardu dolara, dodajući smanjenje troškova od oko 4 milijarde dolara prošle godine.

UBS je u februaru obećao da će smanjiti troškove za 13 milijardi dolara do kraja 2026. godine, uključujući i otpuštanje hiljada zaposlenih, jer radi na tome da se mamutski dogovor preuzimanja na kraju isplati.

Banka je kupila svog rivala u martu prošle godine u vladinom planu za spašavanje s ciljem sprečavanja globalne finansijske krize. Dogovor je završen u junu, ali se očekuje da će proces integracije trajati još najmanje dvije godine.

Ermoti, koji je ponovo vraćen kao izvršni direktor da nadgleda hitno preuzimanje, ranije je rekao da će ova godina biti “ključna” za kombinaciju, koja uključuje spajanje operacija u više od 50 zemalja.

On je u utorak rekao da je UBS “na putu” da ove godine postigne “značajne prekretnice integracije”, uključujući spajanje operacija dvije banke u Švajcarskoj u trećem kvartalu.

Regulatorni rizik

Akcije UBS-a porasle su više od 54% tokom prošle godine, ali su nedavno pretrpjele rasprodaju nakon što je švajcarsko ministarstvo finansija predložilo značajno povećanje iznosa gotovine i drugih likvidnih sredstava koje banka mora držati da bi apsorbovala potencijalne gubitke.

Švajcarska ministrica finansija Karin Keler-Suter rekla je da bi dodatni kapitalni zahtjevi mogli iznositi čak 25 milijardi švajcarskih franaka (27,5 milijardi dolara).

UBS je izrazio ozbiljnu zabrinutost u vezi s tim predlozima, a Ermoti je u utorak ponovio stav banke da nedostatak kapitala doveo do toga da Credit Suisse treba spašavati.

„Iako bi neke modifikacije regulatornog režima mogle biti neophodne… rasprava oko nivoa potrebnog kapitala bi trebalo da bude zasnovana na činjenicama koje uključuju potpun i transparentan prikaz onoga što je dovelo do neuspjeha Credit Suissea“, rekao je Ermoti analitičarima u razgovoru.

On je rekao da UBS već dodaje skoro 20 milijardi dolara svojim kapitalnim rezervama kao rezultat preuzimanja Credit Suisse, dijelom zbog povećanog tržišnog udjela banke i veličine bilansa stanja.

„Mi ćemo konstruktivno dati svoje stavove nadležnim organima… i ostajem da se nadam proporcionalnom ishodu“, dodao je.

Izvor:CNN/Investitor