Foto: NLB

NLB objavio ponudu za preuzimanje akcija Addiko Banke

Podijeli

NLB je u srijedu objavila namjeru objave javne ponude za preuzimanje svih dionica Addiko banke. Ponudiće 20 eura po dionici, minus sve buduće isplate dividende.

Objavom ponude NLB želi steći značajan većinski udio u Addiku, objavila je banka putem internetskih stranica Ljubljanske berze.

“Ponuđena cijena uključuje premiju u iznosu od 22,15 odsto u odnosu na ponderisani prosjek berzovne cijene posljednjih šest mjeseci u iznosu od 16,37 eura. Uključuje i premiju od 4,99 odsto u odnosu na današnju zaključnu cijenu dionice te premiju od 32,01 odsto u odnosu na zaključnu cijenu dionice od 15,15 eura 22. marta, odnosno posljednju zaključnu cijenu dionice prije objave namjera djelimične ponude Agri Europe Cyprus Limiteda 25. marta za dionice Addika”, saopštio je NLB.

Uspješno sprovođenje ponude zavisi od sticanja značajnog većinskog udjela u Addiku, saglasnosti nadležnih tijela za bankarstvo i kontrolu koncentracije te drugim uslovima uobičajenim za ovakva preuzimanja. NLB će dokumentaciju o preuzimanju sa svim potrebnim prilozima predati austrijskoj Komisiji za preuzimanje.

„NLB pozitivno ocjenjuje razvoj sposobnosti Addiko grupe. Vjerujemo da bi te mogućnosti nadopunile NLB-ov model univerzalnog bankarstva. Osim što bi NLB Grupi omogućio veći opseg i kapacitet u četiri zemlje u kojima smo prisutni, Addiko bi nakon uvođenja eura i ulaska u šengenski prostor našim domaćim tržištima dodao i veoma važno tržište susjedne Hrvatske, najveće ekonomije u našoj matičnoj regiji, mostu prema svim drugim našim tržištima i jedinom na kojem NLB trenutno nije prisutna,” napisao je predsjednik uprave NLB-a Blaž Brodnjak.

Addiko banka sa sjedištem u Beču nastala je iz istočnoevropskog dijela nekadašnje banke Hypo Alpe Adria. Prisutna je u Sloveniji, Hrvatskoj, BiH, Srbiji i Crnoj Gori. Specijalizovana je za poslovanje sa stanovništvom i malim preduzetnicima.

NLB Grupa posluje u Sloveniji, Sjevernoj Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Crnoj Gori i Srbiji. Ima 2,9 miliona klijenata, gotovo 8.000 zaposlenih, 408 poslovnica. Ukupna imovina grupe krajem marta iznosila je nešto više od 26 milijardi eura.

Kapacitet NLB Grupe za spajanja i akvizicije iznosi četiri milijarde eura aktive prilagođene riziku.

Agri Europe, koja je u vlasništvu srbijanskog preduzetnika Miodraga Kostića i koja kontroliše Gorenjsku banku u Sloveniji, radi na jačanju svog udjela u Addiko banci. Krajem marta objavila je namjeru kupovine 17 odsto udjela. Po dionici će ponuditi 17,50 eura. Istovremeno je s fondom Infinity Management iz srbijanske grupacije dogovorila preuzimanje njegovih oko 10 posto udjela u Addiko banci. Time bi krovni holding poslovnog sistema Kostić povećao svoj udio u Addiko banci na 26,99 odsto i postao najveći pojedinačni vlasnik banke.

Kako ističu u NLB-u, njihova će se ponuda – pod uslovom da bude objavljena na vrijeme u skladu s odredbama austrijske Komisije za preuzimanje – smatrati konkurentskom ponudom Agri. “U tom slučaju svi dioničari Addika koji su prihvatili ponudu Agrija prije objave dokumenata o preuzimanju koje je objavio NLB mogu od nje odustati i prihvatiti ponudu NLB-a od 20 eura po dionici najkasnije četiri trgovinska dana prije isteka produljenog razdoblja prihvatanja Agrija”, naveli su.

Krajem marta u vlasništvo Addiko banke ušao je i srpski biznismen Davor Macura, koji je na čelu kompanije Alta Pay Group, koja je kupila 9,63 odsto udjela u banci. Početkom travnja najavio je namjeru povećanja udjela na oko 30 odsto opcijskim ugovorima.

Dionice Addiko banke kotiraju na Bečkoj berzi. Vlasništvo je jako disperzovano. Uz Agri Europe i Alta Pay Group, veći vlasnici su DDM Invest III, Wellington Management Group, Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), Dr. Jelitzka + Partner Gesellschaft für Immobilienberatung und -verwertungWinegg Realitäten, Winegg Realitäten i drugi.

Naknadno je saopšteno da je i Kostićeva kompanija objavila ponudu o čemu čitajte u posebnoj vijesti:

I Kostićev Agri Europe objavio ponudu za preuzimanje 17 odsto Addiko banke

Izvor:SEEbiz/Investitor

Comments are closed.