Addiko Bank AG: Alta Pay stekla trećinu glasačkih prava

Podijeli

Alta Pay Grupa, koja se pored kompanije Agri Europe Cyprus Ltd. Miodraga Kostića i slovenačke NLB banke takmiči za udio u Addiko banci, sada drži 9,63 odsto akcija u banci listiranoj na berzi u Beču, saopšteno je iz Addiko banke.

Pored ovoga, banka ima dodatnih 26,83 odsto udjela u glasačkim pravima što u zbiru daje udio u glasačkim pravima u akcionarskom društvu od 36,46 odsto, pokazuje izvještaj koji je banka sa zakašnjenjem poslala Bečkoj berzi.

Iz Alta Pay Grupe navode da je od početka riječ o postupku sticanja učešća od 29,59 odsto akcija.

“Prema saopštenju, akvizicija se desila 1. februara 2024, što znači da je izvještaj objavljen nakon više od tri mjeseca što je zakonski rok”, piše u podnesku Addiko Banka Bečkoj berzi.

Kako se navodi, Alta Pay Grupa je 1. februara kupila paket od 1.340.207 akcija (6,87 odsto) u Addiku.

“Addiko naglašava veliki značaj odgovarajuće transparentnosti i pridržavanja pravila na tržištu kapitala, naročito u situaciji gdje je nedavno objavljena jedna namjera preuzimanja, a druga je najavljena”, dodaje se.

Oni dodaju da izbliza prate situaciju i da će pokušati da razjasne sve moguće implikacije kasnog izvještavanja i akvizicije o kojoj je riječ.

U prvom komentaru iz Alta Pay Grupe za Bloomberg Adriju navode da su u procesu finaliziranja pribavljanja svih neophodnih regulatornih odobrenja za sticanje kvalifikovanog učešća od 29,59 odsto akcija u Addiko banci.

“Alta Pay Grupa ni na koji način u ovom procesu nije povezana sa konkurencijom. Kao odgovoran učesnik na finansijskom tržištu, Alta Pay Grupa poštuje slobodnu tržišnu utakmicu, u skladu sa svim standardima i pozitivnom regulativom”, navode.

Kako dodaju, u postupku preuzimanja dijela akcija Addiko banke suočeni su sa nepoštovanjem ugovornih obaveza.

“Informacija koja je objavljena na sajtu Addiko Bank AG o uslovnom preuzimanju 6,87 odsto akcija nije potpuna. Naime, od potpisivanja kupoprodajnog ugovora, DDM je odbijao da u dobroj vjeri izvrši ono što je bilo dogovoreno. Čak je pokrenuo i sudski postupak protiv escrow agenta radi zabrane prenosa akcija kupcu. Alta se svim pravnim sredstvima bori protiv kršenja ugovora i potencijalno i krivičnih djela koja ovim putem DDM čini”, navode iz ove grupacije.

Dodaju da je, budući da izvršenje ove transakcije može biti usporeno mjesecima zbog ovakvih postupaka, Alta predvidjela prodaju ovih akcija koje više ne želi posjedovati i nakon toga se okrenula drugim prodavcima sa kojima je zaključila transakcije o kojima je javnost već obaviještena. “Za slučaj da DDM bude sudskim putem prinuđen da prenese akcije, takve akcije neće biti u posjedu Alte”, navode za Bloomberg Adriju.