Projektovani izgled hotela "Durmitor" (Foto: CdM)

“Durmitor” zavisi od “Svetog Stefana”: Statis odgovorio kada će nastaviti gradnju luksuznog rizorta na Žabljaku

Podijeli

I ove sezone turiste i posjetioce Crnog jezera dočekuje neuređeno i napušteno gradilište hotela Durmitor. Kompanija u vlasništvu grčkog biznismena Petrosa Statisa obustavila je radove prije dvije godine i poručuje da sudbina žabljačkog hotela zavisi od rješenja nesporazuma između države i Amana u vezi hotela na Svetom Stefanu.

Objekat koji je počela ga gradi kompanija Durmitor Hotel and Villas grčkog biznismena Petrosa Statisa, za godinu i po intenzivnog rada dobio je obrise nekadašnjeg hotela kojim se ponosio žabljački, ali i jugoslovenski turizam. Međutim, izgradnja je stala zbog spora Amana i države pa projekat nije završen u roku, koji je prvobitno bio postavljen za maj 2022.

Umjesto obećanog luksuznog hotela sa pet zvjezdica, posjetioce Crnog jezera i ove sezone dočekaće neuređeno i napušteno gradilište hotela Durmitor.

Ekipa TV Vijesti posjetila je Nacionalni park (NP) Durmitor i uvjerila se da turisti koji dolaze na Crno jezero prvo što vide kada izađu iz autobusa jeste upravo ova betonska građevina bez namjene, u prirodnom ambijentu koji ostavlja bez daha.

A da se situacija u dogledno vrijeme neće promijeniti, zaključuje se iz odgovora Statisove kompanije Adriatic Properties na pitanje kad će radovi na hotelu Durmitor biti nastavljeni i završeni.

„Dalji radovi su obustavljeni jer Aman neće upravljati drugim hotelom dok postoji spor oko upravljanja hotelom Sveti Stefan. Dakle hotel Durmitor zavisi od ishoda dogovora oko funkcionisanja hotela Sveti Stefan“, rekli su iz firme Adriatic properties.

Grčki biznismen je stari Durmitor kupio za 650 hiljada eura. Do sada je u gradnju uložio tri miliona 760 hiljada eura, dok je cijela investicija postavljena na 20 miliona. Obećanih 55 apartmana i 12 komfornih vila danas imaju samo betonske obrise, a predviđeni spa i velnes centar, bazeni, teretane, konferencijske sale i drugi saržaji takođe su na čekanju. I to čekanje, nikako ne ide naruku razvoju turizma na Žabljaku, ističu iz lokalne Turističke organizacije (TO).

„Nadam se da će u 2025. godini država i investitor sjesti i naći neko pravo rješenje za sve nas, jer sam hotel Durmitor je na prelijepoj lokaciji i on bi od svih hotela koje trenutno imamo mogao u najbržem vremenskom periodu da se pusti u funkciju i značio bi svima nama ovdje“, rekao je Stojan Abazović, direktor TO Žabljak.

Posebno što hotelski smještajni kapaciteti na Žabljaku čine svega šest odsto ukupnih smještajnih kapaciteta

Izvor:Vijesti online/Investitor