work, office, business, job interview, colleagues, team
Ilustracija (Foto: LYCS Architecture, Unsplash)

Učenje kako koristiti AI moglo bi povećati vašu platu za 25%, otkriva studija

Podijeli

Poslovi koji zahtijevaju vještine vještačke inteligencije (AI) nude znatno veće plate od onih koji ne zahtijevaju, pokazalo je novo istraživanje objavljeno u utorak.

Konsalting kuća PwC proučavala je oglase, objavljene prošle godine, za niz poslova, uključujući programere aplikacija, advokate i računovođe. Utvrđeno je da su plate za uloge povezane s vještačkom inteligencijom u prosjeku 25% veće u Sjedinjenim Državama nego za uporedive poslove u istoj oblasti za koje nijesu bile potrebne te vještine. Ta razlika je bila 14% u Ujedinjenom Kraljevstvu i 11% u Kanadi.

Razlike su bile posebno izražene u određenim profesijama: advokati u Sjedinjenim Državama sa vještinama vještačke inteligencije mogli su da zarade premiju na platu od 49%, a finansijski analitičari 33% u poređenju sa radnicima na ekvivalentnim tradicionalnim poslovima.

PwC-ov izvještaj je zasnovan na analizi više od 500 miliona oglasa za posao u 15 zemalja Sjeverne Amerike, Evrope i Azije.

„Zemlje i sektori koji imaju veliku potražnju za vještinama vještačke inteligencije imaju tendenciju da dobiju veće povišice, posebno ako postoji nedostatak kvalifikovanih profesionalaca“, rekao je Mehdi Sahneh, viši ekonomista u PwC UK, u izjavi.

Između 2012. i 2023. godine, broj poslova koji zahtijevaju AI vještine rastao je 3,5 puta brže od ukupnog broja svih poslova u proučavanim zemljama, navodi se u izvještaju.

Barret Kupelian, glavni ekonomista u PwC UK, takođe je primijetio da se “jeznik vještina koje poslodavci zahtijevaju u zanimanjima izloženim AI-u mijenja oko 25% brže od onih koji to nijesu.”

„Kako se širenje AI nastavlja, ovaj trend će se vjerovatno intenzivirati, stvarajući nove poslove i pozicije uz istovremeno smanjenje potražnje za nekim vještinama koje se mogu efikasnije obaviti korišćenjem AI“, dodao je.

Blagodat za produktivnost

Izvještaj je takođe otkrio da produktivnost rada u industrijama koje su najizloženije AI – odnosno u onim u kojima se AI može lakše koristiti za obavljanje određenih zadataka, kao što su finansijske usluge – raste 4,8 puta brže nego u drugim sektorima.

Kompanija postaje produktivnija ako proizvodi istu količinu robe ili usluga, ili više, sa manje osoblja ili sa svojim zaposlenima koji rade manje sati. Veća produktivnost rada je ključni pokretač višeg životnog standarda.

„Rast produktivnosti je ključan za podsticanje rasta realnih plata i održavanje ekonomskog rasta, posebno kada broj radnih sati u ekonomiji može opadati kako stanovništvo stari“, rekao je Randall Kroszner, član odbora za finansijsku politiku Banke Engleske u govoru u utorak.

Poboljšanje produktivnosti je posebno važno za određene zemlje, poput Ujedinjenog Kraljevstva, gdje je od globalne finansijske krize rasla mnogo sporije nego u godinama prije.

„AI bi mogao biti dio koji nedostaje u britanskoj slagalici produktivnosti, donoseći podsticaj ekonomiji, platama i životnom standardu“, rekao je Sahneh iz PwC-a.

Izvor:CNN/Investitor