mercedes, sky, germany, brand
Ilustracija (Foto: Sebastian Gollnow/dpa)

Nagli pad narudžbi: Mercedes u Njemačkoj prisiljen da ukine noćne smjene i 1.200 radnih mjesta

Podijeli

Poznata kompanija Mercedes planira da ukine više od 1.000 radnih mjesta. Slične mjere već su sprovedene u njemačkim fabrikama koje se nalaze u Sindelfingenu i Bremenu.

Ekonomska situacija se ubrzano pogoršava, a sada je pogođeno i vodeće ime u automobilskoj industriji, Mercedes-Benz, prenosi portal Fenix.

Suočen s naglim padom narudžbi, Mercedes je najavio otpuštanje preko 1.000 radnih mjesta i smanjenje sati noćne smjene u jednoj od svojih njemačkih fabrika, pišu njemački mediji.

Vijest je odjeknula poput groma: važna podružnica svjetski poznatog proizvođača automobila u Dizeldorfu od oktobra prekida noćnu smjenu u proizvodnji. Ali to nije sve.

Osim toga, svi radnici koji su zaposleni na privremeno trebalo bi da ostanu bez posla. Ova odluka nije iznenađenje, već je reakcija na stalnu nesklonost kupovini koja uzrokuje probleme mnogim kompanijama širom svijeta.

Posebno je u fokusu fabrika kombija Mercedes-Benz u Dizeldorfu, koja se smatra najvećom te vrste u svijetu.

Tu će biti otpušteno oko 1.200 radnika na određeno vrijeme. Iako u Mercedesu ističu da to neće imati uticaja na njihovu stalnu radnu snagu, to je ozbiljan udarac za mnoge radnike koji za grupaciju rade na određeno vrijeme, ocjenjuju mediji.

Međutim, mjere ne pogađaju samo Dizeldorf. Prošle je godine prekinut noćni rad u Mercedesovoj fabrici u Sindelfingenu. Fabrika u Bremenu takođe je bila prisiljena da prilagodi proizvodnju iz drugih razloga.

Izvor:SEEbiz