shopping, prodavnica, supermarket, money, euro, wages, salary, wallet, inflation, prices, food, cart, groceries
Ilustracija (Foto: Patrick Pleul/dpa)

CBCG očekuje nastavak pada inflacije u Crnoj Gori

Podijeli

U Crnoj Gori se ove godine očekuje nastavak pada inflacije, pa ekspertna procjena Centralne banke (CBCG) predviđa da će se ona kretati od tri do sedam odsto, sa središnjom tendencijom od pet odsto.

Savjet CBCG je na sjednici kojom je predsjedavala guvernerka dr Irena Radović usvojio Izvještaj o stabilnosti cijena u prošloj godini, u kojem je analizirano kretanje inflacije u Crnoj Gori u prethodnoj godini i data prognoza za tekuću godinu.

“Nakon 2022. godine, u kojoj je u Crnoj Gori zabilježena najveća godišnja stopa inflacije od obnove nezavisnosti 2006. godine, u prošloj godini došlo je do usporavanja rasta cijena”, navodi se u saopštenju.

Što se budućih kretanja cijena tiče, očekuje se nastavak pada inflacije u ovoj godini, pa stručna procjena CBCG predviđa da će se inflacija u ovoj godini kretati od tri do sedam odsto, s centralnom tendencijom od pet odsto.

Članovi Savjeta razmotrili su godišnji izvještaj o radu CBCG za prošlu godinu, u kojem je navedeno da su sve aktivnosti te najviše monetarne institucije obavljene u skladu s planiranim obavezama.

Osim analize makroekonomskog i bankarskog sektora, izvještaj sadrži i pregled regulatornih i nadzornih aktivnosti CBCG.

Utvrđeno je da je bankarski sektor u Crnoj Gori prošle godine bio stabilan i kontinuirano pod kontrolom CBCG.

Osim direktnog i indirektnog nadzora poslovanja banaka, CBCG je pratila i analizirala potencijalne rizike, te preventivno djelovala u slučaju uočenih ranjivosti u cilju očuvanja finansijske stabilnosti.

“Bankarski sektor je u prošloj godini poslovao profitabilno, uz visoku likvidnost i dobru kapitalizovanost, dok su sve ključne bilansne pozicije – krediti, depoziti, imovina i kapital zabilježile godišnji rast. Uz rast ukupne aktive, bilježi se i blago poboljšanje, odnosno smanjenje udjela nenaplativih kredita”, dodaje se u saopštenju.

U izvještaju se ističu intenzivne regulatorne aktivnosti HBCG usmjerene na dalje usklađivanje domaćeg zakonodavnog okvira s pravnom stečevinom Evropske unije (EU), a posebno se ističe značajan doprinos CBCG unaprjeđenju sistema detekcije i prevencije od pranja novca i finansiranja terorizma, što je prepoznao i Moneyval.

Istaknuto je uspješno finansijsko poslovanje CBCG u prošloj godini, koje je rezultiralo neto dobiti u iznosu od 16,3 miliona eura.

U izvještaju o stabilnosti finansijskog sistema za prošlu godinu navedeno je da su sistemski rizici na kraju prošle godine bili umjereni i na nešto nižem nivou u odnosu na kraj 2022. godine.

U dokumentu se navodi da su rizici uglavnom posljedica izazova iz međunarodnog okruženja, a snažan rast crnogorske ekonomije od procijenjenih šest odsto pozitivno je uticao na stabilnost finansijskog sistema.

Savjet je donio izmjene i dopune Odluke o adekvatnosti kapitala kreditnih institucija, kojima se redefiniše bonitetni tretman pri obračunu nedostajućih rezervi, počevši od 31. decembra ove godine.

“Navedene izmjene su u kontekstu pristupanja EU, odnosno zatvaranja pregovaračkih poglavlja iz nadležnosti CBCG i obezbjeđenja potpune regulatorne usklađenosti, kao i usklađivanja sa dobrom bankarskom i supervizorskom praksom EU. “Uvažavajući dinamičnost reformi u procesu pristupanja, Odlukom je omogućen prelazni period do 31. decembra naredne godine, kako bi se kreditne institucije postupno prilagodile ovom regulatornom rješenju”, kazali su iz CBCG.

Savjet je donio i odluku kojom se ovlašćuje instituciju za platni promet Montenegro Transfers za pružanje dodatne platne usluge – izvršavanje platnih transakcija, uključujući prijenos sredstava na platni račun korisnika platnih usluga.

Takođe, Savjet je donio rješenje o oduzimanju dozvole za rad mikrokreditnoj financijskoj instituciji Credit Plus iz Podgorice, jer taj pružalac finansijskih usluga nije u zakonom propisanim rokovima započeo s obavljanjem djelatnosti iz dozvole, au međuvremenu je dobrovoljno izvršena je likvidacija te kompanije.

Iz CBCG su objasnili da je Zakonom o poslovima finansijskog lizinga, faktoringa, otkupa potraživanja, mikrokreditiranja i kreditno-garantnih poslova propisano da vrhovna monetarna institucija oduzima odobrenje za rad pružaocu finansijskih usluga koji ne počne s radom u roku od šest mjeseci od dana izdavanja radne dozvole.

Na sjednici je, između ostalog, razmatran i usvojen izvještaj o poslovanju banaka u Crnoj Gori za prvi kvartal, kao i izvještaj o rezultatima ankete o kreditnoj aktivnosti banaka za prvi kvartal.