ECB, euro, evropska centralna banka, european central bank
ECB, ilustracija (Pixabay)

Centralne banke Evrope i Kanade ove sedmice smanjuju kamatne stope

Podijeli

Očekuje se da će zajmoprimci u eurozoni i Kanadi ove sedmice dobiti određeno olakšanje od visokih kamata.

Nakon nedavnog pada inflacije, predviđa se da će Evropska centralna banka (ECB) i Banka Kanade (BoC) sniziti referentne stope na svojim sjednicama zakazanih za ovu sedmicu.

ECB će odrediti svoju politiku u četvrtak, a tržišta novca pokazuju da je šansa za smanjenje kamatnih stopa 93%. Vjerovatno će sniziti kamatnu stopu na svoj depozitni kredit, koji banke mogu koristiti za polaganje prekonoćnih depozita kod Eurosistema, na 3,75%, što je pad sa trenutnog rekordnog maksimuma od 4%.

Anketa među 82 ekonomista koju je sprovela agencija Reuters prošle sedmice pokazala je da svi očekuju smanjenje stope na sastanku 6. juna, nakon što je nekoliko kreatora politike ECB-a nagovijestilo da je to gotova stvar, napominje londonski The Guardian.

Postoji i 82% šanse da će BoC smanjiti troškove zaduživanja u srijedu, sa 5% na 4,75%, pokazuju tržišne procjene. Ove šanse su porasle u petak nakon što je kanadski BDP rastao sporije nego što se predviđalo u prva tri mjeseca ove godine.

To bi ECB i BoC stavilo među prve velike centralne banke koje će ublažiti politiku u tekućem ciklusu, nakon Švajcarske narodne banke, koja je snizila svoje stope u martu.

Ali budući put kamatnih stopa ostaje neizvjestan, s obzirom na znakove da bi inflacija mogla biti upornija nego što se očekivalo.

Konstantin Veit, menadžer fondova u Pimco-u, rekao je: „Vjerujemo da će ECB smanjiti referentne stope za 25 baznih poena na sastanku u junu na 3,75% na depozitnu liniju.

“Međutim, ono što će biti zanimljivije je putanja nakon juna. Sumnjamo da će ECB sada dati mnogo smjernica i očekujemo da će ponovo naglasiti svoj sastanak pristupom zasnovanom na protoku podataka u narednim mjesecima. Mislimo da je malo vjerovatno da će se ECB obavezati na bilo koji određeni kurs stope u budućnosti”, dodao je.

Podaci objavljeni u petak pokazuju da je inflacija u eurozoni porasla u maju, u prvom mjesecu ove godine, na 2,6%. To ga je dalje udaljilo od prognoze ECB-a od 2%, ali je i dalje bilo mnogo niže nego godinu ranije kada je inflacija u eurozoni iznosila 6,1%.

Analitičari Nomure vjeruju da bi ovo moglo učiniti ECB opreznom u vezi s agresivnim ciklusom smanjenja, ali ipak očekuju nekoliko smanjenja kamatnih stopa u narednih 18 mjeseci.

“Za ECB, vidimo tri smanjenja stope od 25 baznih poena ove godine i tri sljedeće, čime je depo stopa smanjena na 2,50%”, rekao je Nomura u istraživačkoj bilješci.

Godišnja stopa inflacije u Kanadi ohladila se na 2,7% u aprilu, sa 2,9% u martu, potencijalno otvarajući put BoC-u da ublaži politiku ove sedmice.

Analitičari Goldman Sachsa rekli su da je „deflacija u Kanadi uveliko u toku“, rekavši klijentima da očekuju da će BoC utvrditi da je zamah inflacije održan i smanjiti svoju referentnu stopu za 25 baznih poena na 4,75% na sastanku u junu.

Iako je inflacija u Velikoj Britaniji pala na samo 2,3% u aprilu, ne očekuje se da će Banka Engleske (BoE) smanjiti kamatne stope na sastanku kasnije ovog mjeseca. Prvo smanjenje se očekuje tek u novembru ili decembru.