Zetagradnja, Master kvart Podgorica, Master inženjering, zgrada, stanovi, stambena zgrada, construction, building, aparments
Zgrada u Podgorici (Foto: Bemax)

Stranci će i dalje ulagati u crnogorske nekretnine

Podijeli

Prethodne dvije godine su bile vrlo aktivne na tržištu nekretnina dostižući nove vrhunce kako u pogledu cijena tako i pogledu kupoprodajnih aktivnosti, a solidan tempo je nastavljen i u ovoj godini. Razlozi ovih trendova su brojni, a mogu se svesti na to da je tražnja kupaca, kako domaćih tako i inostranih, iznad trenutnog nivoa ponude, ocijenio je analitičar tržišta u agenciji Adriatic Appraisal, Darko Đikanović.

On je za portal Investitor.me kazao da su aktivnosti stranih kupaca su i dalje na visokom nivou.

“Iako je u poređenju sa istim periodom prethodne godine kupovina nekretnina u prva tri mjeseca 2024. pala oko 11%, ove aktivnosti su i dalje na visokom nivou i to u iznosu od uloženih 93 miliona eura. Uzevši u obzir dosadašnji trend, smatram da ćemo i u ovoj godini bilježiti visok nivo ulaganja stranaca u nekretnine”, dodao je.

Ponuda i tražnja u raskoraku

Novoodobreni stambeni krediti su, kako je kazao, takođe u porastu, i to po stopi od 22% u odnosu na isti period prethodne godine, što govori o rastu tražnje domaćih kupaca.

“Sa druge strane, ponuda novoizgrađenih stanova raste ali ovaj rast je i dalje ispod višegodišnjeg prosjeka i ne ide u koraku sa kupovnom stranom koja bilježi rekordne nivoe. Mišljenja sam da se ovim tempom neće premostiti jaz ponude i tražnje u skorijem roku”, smatra Đikanović.

Što se cijena stanova tiče, u 2024. bilježimo neznatan pad cijene u par opština koji je, prema njegovom mišljenju, najvjerovatnije rezultat kvartalnih fluktuacija dok su u većini opština cijene i dalje na rekordnim nivoima.

“Na osnovu trenutne ponude nekretnina, prosječna cijena kvadrata jednosobnih stanova u Tivtu iznosi oko 3.650 eura po metru kvadratnom (m2), dok je u Budvi oko 2.850 eura. U ovim gradovima, cijene znaju znatno da variraju, a većinski se kreću od 2.000 do 5.000 eura po m2, zavisno od lokacije, površine i kvaliteta, mada u rizortima idu i daleko iznad ovog ranga. U Podgorici je trenutno prosječna cijena jednosobnog stana 1.950 eura po metru kvadratnom, a stanovi se većinski kreću od 1.450 do 2.600 po m2, opet u zavisnosti od brojnih faktora”, naveo je Đikanović.

Rente najskuplje u Tivtu i Budvi

Slična situacija je i sa rentama. Najskuplje je u Tivtu i Budvi gdje je prosječna mjesečna renta jednosobnog stana 750 i 700 eura, respektivno, dok je u Podgorici trenutan prosjek 500 eura.

“Ono što je poslijednjih godina popularno na tržištu i na šta se sve više stavlja akcenat jeste segment luksuznih nekretnina na primorju u kojem prednjače Porto Montenegro, Luštica Bay i Portonovi, a takođe sve je više i drugih projekata fokusiranih na ovu nišu. S obzirom na limitiranost ponude, potencijal kapitalnog rasta, lokaciju i ostale benefite koje ovi kompleksi nude, tražnja za luksuznim nekretninama je na visokom nivou i vjerujem da će ovaj segment nastaviti uspješno da se razvija u narednom periodu”, zaključio je Đikanović.