solarni paneli, solar panel
Ilustracija (Foto: Gustavo Fring, Pixabay)

8 koraka do povoljnog kredita za energetsku efikasnost

Podijeli

Energetska efikasnost, čini se, nikada nije imala veću težinu i važnost kao sada.

Ako tražite rješenje za smanjenje troškova za energiju a ujedno i povećanje udobnost i komfora u svom domu, NLB Banka ima ponudu za vas.

U saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), NLB Banka obezbjeđuje finansijska sredstva za podržavanje ulaganja u oblasti zelene ekonomije u stambenom sektoru koji omogućava nabavku i instalaciju energetski efikasnih sistema u vašem domu, po povoljnim uslovima.

Kredit je namijenjen za ulaganja u postavljanje izolacije (zidova, potkrovlja, krova, poda i pregradnih zidova), ugradnju novih prozora, vrata, toplotnih pumpi, solarnih panela i akumulacionih rezervoara za vodu, kotlova i peći na biomasu, solarnih – fotonaponskih sistema, mehaničke ventilacije sa povratom topline, rezervoara za toplu vodu.

Koliki kredit mogu da dobijem?

Ukoliko kreditom finansirate instalaciju samo jedne tehnologije možete ostvariti do 15% povraćaja, dok je za ulaganje u dvije ili više tehnologija moguć iznos povraćaja do 20% ukupne investicije.

Iznos kredita bez hipoteke je do 25.000 eura, rok do 8 godina, dok sa hipotekom možete dobiti do 50.000 eura uz rok otplate do 20 godina.

Koraci

Postoji osam koraka u procesu podnošenja prijave:

  1. Pogledajte kompletan spisak prihvatljivih tehnologija na sajtu GEFF u dijelu tehnološki selektor.
  2. Odaberite energetski efikasno rješenje koje želite da instalirate u svom domu i preuzmite Sertifikat prihvatiljvosti iz Tehnološkog selektora.
  3. Odaberite i kontaktirajte prodavca od kog ćete kupiti tehnologiju i uzmite profakturu.
  4. Zakažite poziv, dogovorite sastanak sa finansijskim savjetnikom u banci radi podnošenja zahtjev za kredit. Ukoliko ne posjedujete račun za međunarodna plaćanja, jednostavno ga možete otvoriti online.
  5. Nakon provjere ispunjenosti svih uslova, Banka uplaćuje sredstva na račun prodavca.
  6. Instalirajte tehnologiju i prikupite fakture od prodavca.
  7. Kada završite radove i prikupite fakture, podnosite prijavu za finansijski podsticaj na sajtu GEFF.
  8. Nakon što GEFF tim provjeri kompletnost i ispravnost prijave, na međunarodni račun koji imate otvoren u banci će vam biti uplaćen povraćaj sredstava, kojima slobodno raspolažete.

O GEFF-u

GEFF (Green Economy Financing Facility) je kreditna linija za zeleno finansiranje EBRD-a koja obezbjeđuje sredstva za finansiranje energetski efikasnih tehnologija u domaćinstvima. Sredstva koja su opredijeljena za Zapadni Balkan, obezbijedili su Evropska unija, Savezno ministarstvo finansija Republike Austrije i Investicioni okvir za Zapadni Balkan.

Šta mi donosi energetski efikasan dom?

Energetski efikasni domovi pružaju niz koristi, kako za vlasnike domova, tako i za društvo u cjelini a donosimo one najveće:

Smanjeni troškovi energije: Energetski efikasni domovi koriste manje energije za grijanje, hlađenje i osvjetljenje, što rezultira nižim računima za struju;
Poboljšana udobnost: Bolja izolacija, kvalitetniji prozori i efikasniji sistemi grijanja i hlađenja čine energetski efikasne domove udobnijim za boravak tokom cijele godine;
Smanjenje emisije štetnih gasova: Manja potrošnja energije u energetski efikasnim domovima dovodi do smanjenja emisija gasova koji doprinose globalnom zagrijevanju, kao što su CO2;
Poboljšan kvalitet vazduha: Efikasni sistemi ventilacije mogu poboljšati kvalitet vazduha unutar doma, smanjujući koncentraciju vlage, alergena i drugih zagađivača;
Povećana vrijednost imovine: Energetski efikasni domovi obično imaju veću tržišnu vrijednost zbog nižih troškova održavanja i energije, kao i zbog rastuće svijesti o ekološki prihvatljivim domovima;
Smanjeni pritisak na energetske resurse: Korišćenje manje energije u energetski efikasnim domovima smanjuje potrebu za eksploatacijom fosilnih goriva i drugih ograničenih energetskih resursa;
Inovacije i tehnološki napredak: Razvoj energetski efikasnih tehnologija podstiče inovacije i tehnološki napredak u industriji gradnje i energetike.

Izvor:PROMO sadržaj/Investitor