The Capital Plaza Podgorica, Business building
Ilustracija (Foto: Rajko Milić)

Smanjenje kamatnih stopa: Šta mogu da očekuju zaduženi građani Crne Gore?

Podijeli

Evropska centralna banka (ECB) snizila tri ključne kamate za 0,25 odsto. To znači da će građani jeftinije pozajmljivati novac, a da će privreda moći da računa na povoljnije investicione kredite. Iz crnogorske Centralne banke (CBCG) poručuju da će ta odluka smanjiti varijabilne kamate na dugoročne kredite – prvenstveno stambene.

Benefite od odluke ECB da smanji kamate imaće građanice Crne Gore koji su ugovorili varijabilne kamate na dugoročne kredite, koji zavise od EURIBOR-a, odnosno cijene novca na evropskom tržištu, kažu i centralne banke.

“Pad referentne kamate stope, odnosno pad EURIBOR-a odraziti pozitivno na nivou kamatnih stopa, ali na varijabilne kamatne stope, a to su one kamatne stope na kredite koje su vezane za nivo euribora”, kazala je predstavnica Centralne banke Crne Gore za RTCG.

Na inicijativu guvernerke, pojedine komercijalne banke su već snizile kamate na kredite, posebno stambene. A tu su i neki akcijski krediti, čija je kamatna stopa smanjena čak sa više od jednog procentnog poena.

Analitičar Oleg Filipović očekuje dodatno smanjivanje kamata na evropskom i domaćem tržištu.

“Centralna banka, po mom mišljenju, jednostavno bi trebala da prekopira datu odluku ECB i da da obavezujuću instrukciju svim poslovnim komercijalnim bankama u Crnoj Gori da prate taj trend i da dolazi do smanjivanja kamatnih stopa. Tek početak smanjivanja te kamatne stope od 0,25 procentnih poena, da krajnji cilj traje da bude, ako sam ja dobro informisan, 1,25 procenata”, kazao je Filipović.

ECB prethodnog četvrtka snizila je tri ključne kamate za 0,25%. Ta monetarna institucija iz Frankfurta, nakon što je dvije godine povećavala kamate, uradila je prvi rez kamata jer je postigla uspjeh u obaranju inflacije. Ali borba oko stabilizacije cijena još nije završena. Ciljana stopa inflacije od 2% biće ostvarena u drugoj polovini 2025.

“Ne obavezujemo se na unaprijed određenu stopu. Veoma smo oprezni, analiziramo podatke kako bi bili sigurni da je to dezinflatorni put. Pritisci na cijene i dalje su jaki zbog rasta plata”, kazala je Kristin Lagard, predsjednica ECB.

Šef NLB-a očekuje nova smanjenja kamata do kraja godine

Direktor NLB Grupe Blaž Brodnjak za Televiziju Crne Gore kaže da očekuje da će tokom ove godine biti još dva do tri smanjenja kamata.

“Još onda, naravno u narednoj godini, sve zavisi od razine inflacije. Pa da recimo do kraja iduće godine vidimo EURIBOR na razinama između 2 i 2,5%”, naveo je on.

Tržišta očekuju novo smanjenje kamata u septembru umjesto planiranog u julu. Iako je inflacija usporila, ona je u aprilu i maju bila veća od očekivane zbog znatnog rasta plata. Ona će tokom ove godine biti 2,5%, a naredne 2,2%.

Privredna aktivnost će ubrzati rast ove godine na 0,9% i 1,4% naredne.