Porto Montenegro
Porto Montenegro, ilustracija

Svjetska banka blago povisila prognozu rasta crnogorske ekonomije za 2024.

Podijeli

Svjetska banka (SB) blago je povisila prognozu rasta crnogorske ekonomije za 2024. u odnosu na prethodni, januarski izvještaj, i to 0,2 procentna poena na 3,4 odsto.

Prema izvještaju Svjetske banke dostavljenom portalu Investitor.me, vidi se da je za narednu, 2025. godinu prognoza rasta spuštena 0,3 odsto na 2,8 odsto.

Crnogorski BDP će, prema istim podacima, 2026. godine ponovo ubrzati, i to na cijelih 3 odsto.

Od zemalja regiona, najveći ekonomski rast u 2024. imaće Kosovo 3,7 odsto, što je ipak 0,2 odsto manje nego u prethodnim prognozama Svjetske banke. Ekonomija Srbije će ove godine, prema istim podacima, ojačati 3,5 odsto (+0,5 u odnosu na prethodni izvještaj), Albanije 3,3 odsto (+0,1 odsto), Bosne i Hercegovine 2,6 odsto (-0,2 odsto) a Sjeverne Makedonije 2,5 odsto (0,0 odsto).

Susjedna Hrvatska će, prema novim projekcijama Svjetske banke, ove godine zabilježiti ekonomski rast od 3 odsto, što je 0,3 odsto više nego u prethodnim prognozama.

Blago povišena prognoza globalnog rasta

Svjetska banka poboljšala je prognozu rasta globalne ekonomija za ovu godinu, i to za 0,2 postotna boda na 2,6 odsto. Porast je uglavnom posljedica otporne privatne potrošnje u SAD-u, navodi se u izvještaju.

Očekivanja za sljedeću godinu na globalnom nivou ostala su na 2,7 odsto rasta, što je inače ispod prosječne stope od 3,1 odsto iz perioda prije pandemije.

Razvijene ekonomije će ove godine ostvariti rast od 1,5 odsto, nakon januarskih 1,2 odsto. Povećanje prognoze gotovo je u potpunosti posljedica poboljšanih izgleda za SAD.

Comments are closed.