Budva
Budva, ilustracija (Foto: Ender Vatan, Pexels)

Crnogorski BDP u prvom kvartalu ojačao 4,4 odsto

Podijeli

Bruto domaći proizvod (BDP) Crne Gore porastao je u prvom kvartalu ove godine 4,4 odsto, što je jedna od najvećih stopa rasta u Evropi, pokazuju preliminarni podaci Monstata.

Najveći rast je, prema podacima evropske statističke kancelarije Eurostat u prvom kvartalu imala Srbija (4,7 odsto) i Malta (4,6 odsto), dok je Crna Gora na trećem mjestu. Hrvatska je četvrta, odmah iza Crne Gore, sa stopom rasta od 3,9 odsto, a Slovenija deveta sa rastom BDP-a od 2,1 odsto. Eurostat nije objavio podatke za BiH, navodi Forbes Crna Gora.

BDP Crne Gore je u prvom kvartalu iznosio 1,354 milijarde eura, dok je u istom prošlogodišnjem periodu bio 1,23 milijarde eura, saopštio je Monstat.

Kad je u pitanju struktura BDP-a, finalna potrošnja (lična potrošnja domaćinstava i države) ima najveće učešće, a ona je u prvom kvartalu iznosila oko 1,46 milijardi eura, ali je saldo uvoza i izvoza bio negativan (-562 miliona eura). Bruto investicije u osnovna sredstva iznosile su 318,8 miliona eura, a promjene u zalihama 135 miliona.

Izdaci za ličnu potrošnju domaćinstava obračunavaju se na osnovu podataka iz redovnih statističkih
istraživanja (anketa o potrošnji domaćinstava, podaci statistike poljoprivrede, industrije, spoljne trgovine,
statistike cijena), kao i podataka izvještajnih jedinica. Podaci se obračunavaju po metodi robnih tokova na
detaljnom nivou klasifikacije lične potrošnje prema namjeni (COICOP), objašnjeno je iz Monstata.

Izdaci za finalnu potrošnju države obračunavaju se na osnovu podataka Ministarstva finansija primjenom
ESA 2010 metodologije. Individualna potrošnja države obuhvata izdatke za obrazovanje, zdravstvo i socijalnu zaštitu i sport, kulturu i rekreaciju.

Ostali izdaci države predstavljaju kolektivnu potrošnju (opšte javne službe, odbrana, javni red i bezbjednost, ekonomski poslovi, zaštita životne sredine i sl). Podaci finalne potrošnje države su u skladu sa klasifikacijom funkcija države (COFOG klasifikacija).

Bruto investicije u osnovna sredstva obračunate su na osnovu metode robnih tokova. Za obračun bruto
investicija u osnovna sredstva korišćeni su podaci redovnih statističkih istraživanja (statistike spoljne
trgovine, istraživanja o građevinskim radovima, istraživanja o investicijama u osnovna sredstva) i
podaci Uprave prihoda i carina.

Podaci o izvozu i uvozu roba i usluga obračunavaju se na osnovu podataka statistike spoljne trgovine Uprave za statistiku (Monstat), podataka Uprave prihoda i carina i podataka Bilansa plaćanja Centralne banke Crne Gore.

AKO STE PROPUSTILI:

Svjetska banka blago povisila prognozu rasta crnogorske ekonomije za 2024.