Izvor: Mastercard

Masterindex Crna Gora: Trećina korisnika bi odustala od kupovine ako trgovac ne prima kartice

Podijeli

Novi podaci MasterIndex istraživanja ukazuju na to da bi 36% korisnika kartica odustalo od kupovine ukoliko ne bi imali mogućnost da plate karticom, dok 15% ne bi razmatralo kupovinu kod datog trgovca, što ukazuje na sve veća oslanjanja na bezgotovinska plaćanja među građanima Crne Gore. U prilog tome govori i podatak da je za 11 odsto pao broj ispitanika koji kažu da je sloboda izbora, odnosno broj platnih opcija koje je omogućio trgovac, faktor koji ne utiče na odluku o obavljanju kupovine, dok ih jednostavnost i praktičnost plaćanja (29%) prvenstveno opredijeljuje da se na kasi opredijele za karticu umjesto gotovinu.

MasterIndex pokazuje da je za 14% porastao broj korisnika koji se izjasnio kako je koristio karticu u proteklih sedam dana i on sada iznosi 73%. Kada je riječ o tome gdje se najčešče koriste kartice i dalje su to najčešće supermarketi i hipermarketi, gdje karticama plaća 2 od 3 korisnika. Na listi se nalaze i prodavnice odjeće i obuće (54%), restorani, kafići i klubovi (47%), benzinske stanice (47%) i tako dalje. Kada je riječ o mjestima na kojima bi korisnici kartica želeli da plaćaju bezgotovinski, a nemaju tu mogućnost, prvi izbor su kiosci i trafike (28%), a za njima slijede svi taksi prevoznici (27%) i pijace (27%).

Očekivano su se popusti kod trgovaca našli na prvom mjestu liste faktora koji bi podstakli češće korišćenje bezgotovinskih plaćanja, kako je reklo 61% ispitanika. Povrat novca bi podstakao skoro polovinu (45%) ispitanika da plaćaju karticom, a 39% njih bi se odlučilo za ova plaćanja kako bi istovremeno podigli i gotovinu na mjestu prodaje.

Beskontaktna i mobilna plaćanja

Beskontaktna plaćanja su standardni dio finansijskog tržišta već godinama, posebno kada se ima u vidu činjenica da su sve Mastercard kartice izdate u Crnoj Gori opremljene beskontaktnom tehnologijom od 2018. Korišćenje ove platne metode je u porastu – 88% MasterIndex ispitanika je istaklo da plaća beskontaktno u svojim svakodnevnim aktivnostima, što je porast od 7% u odnosu na prošlu godinu.

Gledajući visinu računa, bezgotovinska plaćanja su primarna platna opcija kako za manje, tako i za veće iznose – za račune do 40 eura, 38% ispitanika se opredijeljuje za bezgotovinske opcije (kartice, mobilni novčanici, instant plaćanja), dok 32% to rade za iznose preko 40 eura.

„Ovogodišnji MasterIndex dokazuje da je praktično korisničko iskustvo faktor koji određuje dalji razvoj tržišta. Odličan primjer za to su mobilni novčanici – svjedočimo njihovom širenju na tržištu, a naše istraživanje je pokazalo da je upravo opcija za plaćanje mobilnim novčanikom razlog zašto jedna trećina ispitanika bira da plaća beskontaktno, jer se radi o istoj tehnologiji ali na različitom uređaju,” izjavila je Jelena Sretenović, direktorka kompanije Mastercard za tržišta Srbije, BiH i Crne Gore.

Mobilna plaćanja

U Crnoj Gori 30% korisnika kartica zainteresovano je za brz i lak transfer novca sa jedne Mastercard kartice na drugu, , dok je 27% korisnika zainteresovano za transfer novca putem određenih mobilnih aplikacija. Za mobilne novčanike zainteresovana je oko trećina ispitanika, dok se četvrtina interesuje za mobilna plaćanja.

Važnost mobilnog plaćanja je porasla, pri čemu se ove godine 9% korisnika kartica izjasnilo kako im je ova mogućnost glavni razlog za korišćenje platnih kartica , u poređenju sa 4% u 2023. Kao glavni razlozi za korišćenje mobilnih novčanika na prvom mjestu je to što je brzo i lako za korišćenje (53%) i činjenica da je telefon uvijek uz njih, pa nemaju potrebu za nošenjem novčanika sa sobom (44%). Pored toga, ističu se i dodatni bonusi, sigurnost, odsustvo dodatnih troškova instalacije aplikacije i mogućnost refundiranja novca.