mobile banking, online, laptop, finance
Ilustracija (Foto: TheInvestorPost, Pixabay)

Snažan rast u prvom kvartalu: Više od 250.000 građana Crne Gore koristilo elektronsko bankarstvo

Podijeli

Trend rasta broja koristnika internet i mobilnog plaćanja u Crnoj Gori nastavljen je i u prvom kvartalu ove godine.

Prema podacima Centralne banke Crne Gore (CBCG) dostavljenim portalu Investitor.me, na kraju marta evidentirano je 250.942 korisnika koji su sa pružaocem plaćanja ugovorili uslugu internet plaćanja, što je 40,25 odsto više nego u odnosu na isti kvartal prethodne godine.

“Broj korisnika mobilnog plaćanja takođe je značajan, što pokazuju sami podaci, pa je na kraju prvog kvartala 2024. godine, evidentirano 173.387 korisnika koji su sa pružaocem plaćanja ugovorili uslugu mobilnog plaćanja, dok je na kraju prvog kvartala prethodne godine taj broj iznosio 134.845, što takođe predstavlja povećanje od 28,58%”, navodi se u odgovorima CBCG na pitanja Investitora.

Ako posmatramo kvartalne podatke iz prethodnih godina, primjetan je značajan rast ove dvije opcije plaćanja i bankarstva.

U prvom kvartalu 2024. godine u odnosu na prvi kvartal 2022. godine broj korisnika povećan za 76,73% kod internet plaćanja i 86,26% kod mobilnog plaćanja, odnosno, posmatrano u odnosu na isti period 2021. godine (povećanje od 142% i 119%) i u odnosu na isti period 2020. godine (povećanje od 176% i 153%).

Pogledajte prikaz trenda:

Sve banke nude elektronsko plaćanje, mobilno njih 9

Od 11 aktivnih poslovnih banaka (kreditnih institucija), svaka ima korisnike koji su ugovorili korišćenje usluge internet plaćanja, dok je kod njih 9 evidentirano da imaju korisnike koji su ugovorili korišćenje usluge mobilno plaćanje, navode iz CBCG.

"Centralna banka, od pružalaca platnih usluga (banke i platne institucije), prikuplja i obrađuje podatke iz oblasti platnog prometa u skladu sa Odlukom o izvještajima koji se dostavljaju Centralnoj banci Crne Gore o platnom prometu, konkretno u vezi sa navedenim pitanjem, podatke o broju korisnika mobilnog i internet plaćanja", preciziraju.

Pojašnjenje pojmova

Iz CBCG su nam, radi boljeg razumijevanja podataka, dali opis pojmova korisnik internet i korisnik mobilnog plaćanja, u skladu sa kojima su i prikupljeni podaaci.

Korisnik internet plaćanja je korisnik (pravno lice, preduzetnik i fizičko lice) koji je sa pružaocem platnih usluga (bankom) zaključio ugovor o korišćenju aplikativnog softvera zasnovanog na internet tehnologiji ili ugovorio uslugu internet plaćanja.

Korisnik mobilnog plaćanja je korisnik (pravno lice, preduzetnik i fizičko lice) koji je sa pružaocem platnih usluga (bankom) zaključio ugovor o korišćenju aplikacije instalirane na mobilnom telefonu.