NFC, paying, payment, card, apple pay, google pay, mobile pay
Ilustracija (Foto: CardMapr.nl, Unpslash)

Bivši direktor Vise predlaže transformaciju finansijske industrije: Debit i kredit u jednoj traci

Podijeli

Karl Paskarela, bivši izvršni direktor Visa za SAD od 1993. do 2005. godine, vjeruje da je kreditnoj industriji potrebna nadogradnja.

Nakon što je proveo radni vijek u korporativnim finansijama u sektoru privatnog kapitala, sada je investitor i član odbora na kreditnoj platformi LoanPro. U svojoj trenutnoj ulozi, Pasarela vidi priliku da se pozabavi osnovnim pitanjima koja su decenijama ometala inovacije u kreditnom prostoru.

Pasarelina vizija se bazira na kombinovanje kreditnih i debitnih transakcija na jednoj traci, što on vidi kao odličnu priliku za poboljšanje načina na koji potrošači i preduzeća upravljaju svojim finansijama.

„Radi se o sagledavanju dvije strane bilansa – imovine i obaveza – i pronalaženju načina da ih spojite na neprimjetan način,” rekao je Paskarela u razgovoru sa izvršnim direktorom PYMNTS-a Karenom Vebsterom.

Tradicionalno, kreditni i debitni računi funkcionišu na odvojenim kolosjecima, što je dovelo do neefikasnosti, većih troškova i nedostatka fleksibilnosti za finansijske institucije i potrošače, koji moraju da se kreću kroz više platformi i sistema kako bi efikasno upravljali svojim finansijama. LoanPro ima za cilj stvaranje jednostavnijeg, prilagodljivijeg i prilagođenog ekosistema plaćanja, kombinacijom kreditnih i debitnih transakcija na jednoj platformi.

Paskarelino interesovanje za LoanPro vođeno je njegovim dubokim razumijevanjem evoluirajućeg finansijskog pejzaža i rastućom ulogom fintech-a u pokretanju inovacija. On prepoznaje potencijal trenutnog okruženja za inovacije, s promjenjivim preferencijama potrošača, tehnološkim napretkom i sve većim regulatornim nadzorom koji doprinosi potrebi za novim rješenjima. Sve je to dio bogatog iskustva i strateških uvida koje on donosi u LoanPro, pomažući u usmjeravanju vizije i smjera kompanije.

Partnerstvo s Visa-om

Kako bi poboljšao svoje mogućnosti i doseg, LoanPro je najavio strateško partnerstvo s Visom, koristeći svoju integraciju sa Visa DPS, jednim od najvećih Visa procesora za izdavanje debitnih transakcija. Ova saradnja ima za cilj uvođenje novih programa kreditnih kartica koji potrošačima nude personalizovane kreditne opcije, kombinujući snage obje kompanije kako bi pružile fleksibilniji i prilagodljiviji pristup finansiranju kreditnih kartica.

Udruživanjem snaga sa Visom, LoanPro može iskoristiti ogromnu mrežu resursa i stručnosti, a da pritom zadrži svoju agilnost i inovativnu prednost.

„Kompanija veličine Visa, sa 500 dolara plus milijardu dolara — ponekad je to kao da selite Kvin MEri. Ali na kraju dana, kada vide ciljeve mogućnosti, i dalje imaju sve atribute startupa”, komentarisao je Paskarela saradnju sa gigantom finansijskih transakcija.

Partnerstvo takođe omogućava LoanPro-u da obezbijedi sveobuhvatnu infrastrukturu za pozajmljivanje koja se proteže dalje od nastanka i uključuje ugrađene funkcije usklađenosti, omogućavajući finansijskim institucijama da ponude personalizovanije kreditne opcije svojim klijentima. Integracija ove dvije platforme predstavlja značajan korak ka pružanju neprimjetnijeg i efikasnijeg iskustva kako zajmodavcima tako i zajmoprimcima.

Pristup LoanPro-a se fokusira na kreditno osiguranje na nivou transakcije, što omogućava programima kartica da dinamički prilagođavaju kamatne stope, kreditne limite i grejs periode na osnovu specifičnih detalja svake transakcije, kao što su iznos, vrsta trgovca i lokacija. Ovaj nivo fleksibilnosti i prilagođavanja ovlašćuje finansijske institucije da kreiraju kreditne ponude prilagođene jedinstvenim potrebama pojedinačnih potrošača i preduzeća. Koristeći naprednu analitiku podataka i algoritme mašinskog učenja, LoanPro može pružiti precizniji i prilagodljiviji proces kreditne procjene, što u konačnici dovodi do boljih rezultata za sve uključene strane.

Osnaživanje potrošača

Paskarela vjeruje da je osiguranje kredita na nivou transakcije promjena u igri za industriju, pružajući potrošačima i preduzećima fleksibilnost koja im je potrebna da efikasno upravljaju svojim financijama.

„Radi se o tome da potrošačima i preduzećima pružimo fleksibilnost koja im je potrebna da efikasno upravljaju svojim finansijama“, rekao je on. „Omogućavajući jedan način plaćanja koji kombinuje najbolje kreditne i debitne mogućnosti, LoanPro stvara besprekornije, intuitivnije i osnažujuće iskustvo plaćanja.”

Potencijalne prednosti ovog pristupa su značajne, jer omogućava personalizovanije i prilagodljivije kreditno iskustvo koje se može razvijati uporedo s promjenjivim potrebama i preferencijama potrošača.

Gledajući unaprijed, Pasarela je optimista u pogledu potencijala LoanPro-a da pokrene značajne promjene u kreditnoj industriji. On vjeruje da spajanjem kredita i redovnih priliva na jednoj platformi i pružanjem fleksibilnijeg pristupa preuzimanju kredita zasnovanog na podacima, LoanPro može pomoći finansijskim institucijama i preduzećima da se prilagode rastućim potrebama potrošača u digitalnom dobu.

„Budućnost kredita je stavljanje potrošača na prvo mjesto“, rekao je Pasarela. “Iskoristivši moć tehnologije i podataka, možemo stvoriti transparentniji, pristupačniji i odgovorniji kreditni ekosistem koji koristi svima.”

Međutim, Pasarela je svjestan i da će uspjeh pristupa LoanPro-a zavisiti od različitih faktora, kao što su usvajanje njegove platforme od strane finansijskih institucija, efektivnost njegovog modela kreditiranja na nivou transakcije i njegova sposobnost da upravlja regulatornim zahtjevima. Kako LoanPro nastavlja da inovira i proširuje svoje mogućnosti, Pasarelina vizija i vodstvo će vjerovatno igrati ključnu ulogu u oblikovanju putanje kompanije.