car, electric car, byd
BYD-ov model automobila, ilustracija (Foto: Uwe Lein/dpa)

Bafetova kompanija smanjila udio u kineskom proizvođaču električnih vozila

Podijeli

Berkshire Hathaway, rani investitor u BYD zahvaljujući pokojnom Čarliju Mangeru, nastavio je da smanjuje svoj ogroman udio u tom najvećem kineskom proizvođaču električnih vozila.

Konglomerat pod kontrolom Vorena Bafeta prodao je dodatnih 1,3 miliona dionica BYD-a koje kotiraju u Hongkongu za 39,8 miliona dolara, navodi se u prijavi na berzi u Hong Kongu.

Prodaja je smanjila Berkshireov udio na 6,9%, sa 7%.

Konglomerat​ je prvi put kupio oko 225 miliona dionica BYD-a sa sjedištem u Šenženu 2008. godine za oko 230 miliona dolara. Opklada se pokazala izuzetno unosnom jer je tržište električnih vozila doživjelo eksplozivan rast u Kini i drugdje.

Berkshire je raspustio polovinu svog vlasništva kroz prodaju 2022. i 2023. nakon što je BYD naglo porastao za skoro 600% na rekordno visok nivo u aprilu 2022. od početka 2008.

Pravila Hongkonga zahtijevaju prijavu samo kada postotak udjela pređe cijeli broj, tako da ako udio Berkshirea padne ispod 6%, biće još jedna prijava.

Mangerov uticaj

Osnovan od strane Vang Čuanfua, BYD je počeo da proizvodi baterije za mobilne telefone još 1990-ih.

Do 2003. godine kompanija se okrenula automobilima i od tada je postala vodeći brend automobila u Kini, kao i veliki proizvođač EV baterija.

U četvrtom tromjesečju 2023. godine, BYD je svrgnuo Teslu s trona sa vodećeg svjetskog proizvođača električnih vozila, prodavši više vozila na baterije od svog rivala iz SAD-a.

Bafet je 2010. rekao da Manger, pokojni potpredsjednik Berkshirea, “zaslužuje 100 odsto zasluga za ulaganje u BYD”.

Mangera je BYD-u predstavio njegov prijatelj Li Lu, osnivač kompanije Himalaya Capital sa sjedištem u Sijetlu.