factory, industry, industrial, plant, truck, mine
Ilustracija (Foto: Troy Mortier, Unsplash)

Financial Times: Srbija će dati zeleno svjetlo za rudnik litijuma Rio Tinto

Podijeli

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sprema se da Rio Tintu da zeleno svjetlo za razvoj najvećeg evropskog rudnika litijuma dve godine nakon što je Beograd prije dvije godine pod pritiskom javnosti prekinuo projekat, objavio je u nedjelju londonski Financial Times.

Vučić je tom listu rekao da izgleda da su „nove garancije“ globalnog rudarskog giganta i Evropske unije spremne da odgovore na zabrinutost Srbije oko toga da li će na lokaciji Jadar na zapadu zemlje biti ispunjeni neophodni ekološki standardi.

Rio Tinto je u saopštenju poslatom mailom Reutersu rekao: „Verujemo da projekat Jadar ima potencijal da bude imovina svjetske klase koja bi mogla da djeluje kao katalizator za razvoj lanca vrijednosti električnih vozila (EV) u Srbiji“, prenosi rudarski sajt Mining.com.

Smatran kritičnim materijalom u EU i Sjedinjenim Državama, litijum se koristi u baterijama za EV i mobilne uređaje.

„Ako sve odradimo, rudnik bi mogao da bude otvoren 2028. godine“, rekao je Vučić za FT i dodao da je projektovano da rudnik proizvodi 58.000 tona litijuma godišnje, što bi bilo „dovoljno za 17 odsto proizvodnje električnih vozila u Evropi – otprilike 1,1 milion automobila.”

Beograd je 2022. godine oduzeo licence za projekat Jadar u Riju vrijedan 2,4 milijarde dolara nakon masovnih ekoloških protesta.

Ako bude završen, projekat bi mogao da zadovolji 90% trenutnih potreba Evrope za litijumom i pomogne da kompanija postane vodeći proizvođač litijuma.

Srpski ekolozi su 2021. i 2022. godine prikupili 30.000 potpisa u peticiji kojom se traži da parlament donese zakon o zaustavljanju istraživanja litijuma u zemlji.