Mercedes, work, worker, labour
Ilustracija (Foto: Sebastian Gollnow/dpa)

Zašto se Njemačka protivi carinama EU na kineska električna vozila?

Podijeli

Njemačka bi mogla pokušati da spriječi Evropsku uniju da uvede povećane tarife na kineska električna vozila (EV), koje bi trebalo da stupe na snagu već 4. jula, ili ih u najmanju ruku razvodni.

Evropska unija je nedavno objavila da bi mogla uvesti tarife do 38,1% na kineske proizvođače električnih vozila. Ovo je nakon istrage koju je pokrenula EU protiv nekoliko proizvođača, nakon tvrdnji da ih je kineska vlada u velikoj mjeri subvencionirala. To je omogućilo proizvođačima da prodaju svoja vozila po znatno sniženim cijenama u EU.

Očekuje se da će kineski proizvođači električnih vozila kao što su BYD, Geely i SAIC Motor biti pogođeni akcijom EU.

Zauzvrat, Kina je već nagovijestila uvođenje carina na vozila proizvedena u EU s velikim motorima, što bi potencijalno moglo biti pogubno za kompanije poput BMW-a, Mercedes-Benza i Porschea.

Njemački kancelar Olaf Šolc već je istakao da bi carine EU mogle imati dugosežne posljedice, posebno kada je riječ o otvaranju radnih mjesta u Njemačkoj.

U nedavnoj izjavi koju je prenio Associated Press (AP), Šolc je rekao da “izolacija i ilegalne carinske barijere – to na kraju samo čini sve skupljim, a sve siromašnijim”.

“Ne zatvaramo svoja tržišta za strane kompanije, jer to ne želimo ni našim kompanijama”, apelovao je njemački kancelar.

Njemački auto-giganti poput BMW-a, Volkswagena i Mercedes-Benza takođe bi mogli biti pogođeni na nekoliko drugih načina, jer su u Kini otvorili velike fabrike za proizvodnju automobila i imaju koristi od kineskih subvencija i grantova, kao što su jeftinije zemljište i relativno opušteni porezi i drugi pravila.

U slučaju bilo kakvih uzvratnih tarifa, njemački proizvođači automobila bi mogli doživjeti da se ove pogodnosti povlače. Osim toga, većina njemačkih proizvođača automobila ostvaruje većinu svoje trenutne prodaje s kineskog tržišta, tako da u slučaju eskalacije trgovinskog rata i ova prodaja može biti pogođena.

Potrošači se okreću kineskim jeftinijim autima

Evropski potrošači sve više biraju kineska električna vozila (EV) u odnosu na evropska, zbog njihove pristupačnosti i podsticaja poput besplatnog punjenja na dvije godine, kontrolne kamere i još mnogo toga.

S povećanjem troškova života u posljednjih nekoliko godina, evropska EV su bila nedostupna većini potrošača zbog cijena. Kao takva, kineska električna vozila mogla bi biti jedan od rijetkih načina na koji bi Evropa i dalje mogla biti na pravom putu da ispuni svoje neto nulte ciljeve.

Tom Grut, glavni izvršni direktor The Electric Car Scheme-a, rekao je da bi evropski potrošači trebalo da pozdrave pokušaj Njemačke da zaustavi ili ublaži nove tarife za električna vozila iz Kine. Najnoviji podaci Međunarodne agencije za energiju (IEA) jasno pokazuju da se ne mogu ispuniti EV ciljevi bez pomoći kineskih proizvođača.

“57% svih registracija novih električnih vozila na baterije dolazi iz Kine, a ipak postoji značajan pomak u pogledu dopuštanja ovih vozila na tržište Velike Britanije i Evrope. Ako smo ozbiljni u pogledu postizanja našeg cilja od 100% do 2035. i ukupnih neto nula ambicija, trebalo bi da prihvatimo ovaj tehnološki input, a ne bježati od njega”, jasan je on.

„Iako su se vodile rasprave o nacionalnoj bezbjednosti i sajber napadima koji uključuju kineska električna vozila, tarife, koje najviše kažnjavaju manje dobrostojeće potrošače, očigledno nijesu dobar odgovor. Naše istraživanje pokazuje da je za 68% ljudi cijena najveća prepreka za nabavku električnog automobila”, ističe.

Jošen Štancl, glavni tržišni analitičar u CMC Markets-u, rekao je da je Evropska unija “možda pucala sebi u nogu svojim carinama protiv kineskih proizvođača automobila”.

“Do 38%, ove tarife su mnogo niže od 100% koje je nametnula američka vlada”, dodao je..

„Oni nijesu dovoljno visoki da zaštite Volkswagen, BMW i Mercedes od jeftine konkurencije sa Dalekog istoka dok prelaze sa motora sa unutrašnjim sagorijevanjem na električna vozila. Razumljivo je da Njemačka pokušava da blokira ove tarife, jer bi mogle donijeti više štete nego koristi”, smatra on.

Sa tako niskim carinama, prema njegovim riječima, njemačkim proizvođačima automobila bi bilo još izazovnije da se takmiče s kineskim rivalima.

“Dok su automobilske dionice značajno povukle njemački DAX indeks, došlo je do rasta među dionicama kineskih proizvođača električnih vozila. Moglo bi biti još gore: kineska vlada bi sada mogla preduzeti mjere odmazde. Njemačka pokušava prekinuti ovu potencijalno štetnu petlju povratnih informacija”, ocijenio je Štancl.

Rus Muld, direktor ulaganja u AJ Bell, smatra da bi bilo bilje da se EU fokusira na to kako povećati potražnju za električnim vozilima u trenutku kada se čini da se ona smanjuje.

„Čini se da su potrošači oprezni u pogledu cijene električnih vozila, mogućnosti dometa, dostupnosti infrastrukture za punjenje, kao i pitanja šta učiniti s baterijom kada EV više nije potreban”, rekao je Muld.

Proaktivno rješavanje svih ovih pitanja, kako je dodao, možda bi moglo biti bolji način djelovanja od otvaranja još jednog trgovinskog rata, “posebno jer EU pokušava da promoviše usvajanje električnih vozila i postepeno ukidanje motora s unutrašnjim sagorijevanjem (ICE) do 2035”.

“Poskupljenje jeftinih EV-a putem tarifa je čudan način da se to postigne”, tvrdi on.