NLB Banka, NLB Grupa
Foto: Rajko Milić

NLB dijeli 110 miliona eura dividende

Podijeli

Akcionari NLB-a su na skupštini odobrili isplatu dividende u ukupnom iznosu od 110 miliona eura.

Ovo je prva isplata dividende u ovoj godini, a odluka o drugoj u istom iznosu očekuje se krajem godine. Izabrali su i tri supervizora, među kojima su novi mandat povjerili dosadašnjem prvom supervizoru NLB-a Primožu Karpetu.

Banka će 26. juna isplatiti dividendu u iznosu od 5,50 eura bruto po akciji, saopštila je NLB, a prenosi SEEbiz.

Kako su dodali, NLB je posljednjih godina odlučila da dividendu isplaćuje polugodišnje, s tim da se druga isplata obično potvrđuje i isplaćuje na kraju godine, što je omogućilo češći dijalog sa akcionarima, između ostalog, o pravilnom upravljanju kapitalom banke.

NLB je početkom godine najavila drugu isplatu dividende u istom iznosu, čime bi ukupna isplata u 2024. godini iznosila 220 miliona eura.

Akcionari, među kojima je najveći pojedinac država sa 25 odsto i jednom akcijom, upoznali su se sa godišnjim izveštajem za prošlu godinu, kada je NLB ostvarila 550,7 miliona eura neto dobiti na nivou grupe, što je za 23 odsto više nego godinu dana ranije.

Ukupni neto poslovni prihod grupe iznosio je nešto manje od 1,1 milijardu eura i tako je za 37 odsto veći u odnosu na prethodnu godinu.

Pošto je članovima Nadzornog odbora NLB-a, predsjedniku Primožu Karpetu, Davidu Eriku Simonu i Verici Trstenjak, istekao mandat, akcionari su na glavnoj skupštini imenovali i tri nadzornika. Uz Karpeta, tu su i Natalija Olegovna Ansel (Natalia Olegovna Ansell) i Luka Vesnaver.

Karpe je nakon generalne skupštine rekao da je nadzorni odbor NLB-a dobro izbalansiran i jedan od najraznovrsnijih međunarodnih nadzornih odbora u regionu, čiji je cilj da obezbijedi dodatnu vrijednost kroz razmjenu iskustava i stručnosti i konsaltinga, uz oprezno upravljanje rizicima, ali i da podrži dalji rast NLB Grupe i obezbijedi primanja zaposlenima i akcionarima.