plaćanje, euro, money, pijaca, market, supermarket, prodavnica, piljara, buying, shopping, groceries, food, hrana, namirnice
Ilustracija (Foto: Sina Schuldt/dpa)

Crnogorski BDP po stanovniku na 52% prosjeka EU

Podijeli

Bruto domaći proizvod po stanovniku u Crnoj Gori je na 52 odsto prosjeka EU, pokazuju podaci zvanične evropske statistike.

U regionu lošije podatke bilježi Srbija čiji je bruto domaći proizvod po stanovniku za 54 odsto ispod prosjeka EU. Ta razlika u odnosu na prosjek EU postepeno se smanjivala od 2013. kada je bila 59 odsto, prenosi RTCG.

U Sjevernoj Makedoniji je BDP po stanovniku za 59 odsto niži od prosjeka EU, a u Albaniji i BiH za 65 odsto.

Od zemalja kandidata za članstvo najveći BDP po stanovniku ima Turska.

Evropska služba za statistiku Eurostat objavila je danas da se BDP po stanovniku, mjera ekonomske aktivnosti, znatno razlikuje među članicama EU.

U Luksemburgu je, prema podacima za 2023. godinu, BDP po stanovniku za 139 odsto iznad prosjeka EU, a iza njega su Irska (111 odsto) i Holandija (30 odsto).

Još osam zemalja ima veći BDP po stanovniku od prosjeka EU – Danska, Austrija, Belgija, Njemačka, Švedska, Finska, Malta i Francuska.

Najniži BDP po stanovniku ima Bugarska, 36 odsto ispod prosjeka EU, zatim Grčka (33 odsto) i Letonija (29 odsto).

Podaci za Luksemburg se djelimično objašnjavaju činjenicom da je veliki broj stranaca zaposlen u toj zemlji i na taj način doprinosi njenom BDP-u, ali pošto nijesu njegovi stanovnici njihova se potrošnja bilježi u nacionalnim računima zemalja gdje imaju stalno prebivalište.

Visok BDP po stanovniku u Irskoj može se djelimično objasniti prisustvom velikih multinacionalnih kompanija koje posjeduju intelektualnu svojinu.

Zemlje EFTA Norveška, Švajcarska i Island takođe imaju veći BDP po stanovniku od prosjeka EU, za 73 odsto, 54 odsto i 34 odsto.