robot, artificial inteligence,
Ilustracija (Foto: Laura Musikanski, Pixabay)

Nvidia je jedan od “tri konjanika AI”, evo ostalih

Podijeli

Nvidia je neprikosnoveni lider u hardveru za vještačku inteligenciju (AI). Ali dvije druge kompanije su se dovoljno istakle u posljednje vrijeme da se pridruže ovom lideru u formiranju onoga što analitičar iz Mizuhoa naziva “tri konjanika AI”.

U pitanju su Broadcom i Micron Technology, čije su akcije u posljednje vrijeme zabilježile impresivne rezultate, dovoljno da se vrate u dot-com eru, kada je Microsoft, Intel, Cisco Systems i tadašnji Dell imali tako snažan tržišni uticaj da su zaslužili zajednički nadimak “Četiri konjanika”.

Ali nazad u sadašnjost. Broadcomove dionice u utorak su prekinule niz od sedam pobjedničkih sesija koje su dovele do porasta za više od 28%, katapultirajući kompaniju iznad 700 milijardi dolara i 800 milijardi dolara tržišne kapitalizacije u tom kratkom periodu.

A najmanji od njih troje postao je vjerovatno najzanimljiviji u posljednje vrijeme. Dionice Microna su porasle u sedam od posljednjih osam trgovačkih sesija, ojačavši oko 18% u tom periodu. Kompanija je završila u utorak sa tržišnom kapitalizacijom od otprilike 170 milijardi dolara.

Izvor:MarketWatch/Investitor