Switzerland, swiss flag, suisse
Ilustracija (Foto: Nadine Marfurt, Unsplash)

Švajcarska centralna banka snizila kamatne stope drugi put ove godine

Podijeli

Švajcarska centralna banka (SNB) objavila je u četvrtak ujutro da će sniziti kamatne stope na 1,25%, što je dodatno smanjenje od 25 baznih poena. Ovo je uglavnom zbog predviđanja centralne banke da, iako je inflacija u aprilu blago porasla, dostigavši ​​1,4% u maju, sada se očekuje da će se spustiti na oko 1,3% do kraja godine, kako se inflatorni pritisci smanjuju.

Nadalje, ako kamatne stope ostanu konstantne na 1,25%, centralna banka takođe uslovno očekuje da će inflacija u 2025. godini dostići 1,1%, a da će se 2026. dodatno smanjiti na 1%.

Što se tiče njihove današnje odluke o kamatnim stopama, Švajcarska centralna banka je u saopštenju za javnost rekla da se osnovni inflatorni pritisak ponovo smanjio u odnosu na prethodni kvartal.

“Sa današnjim snižavanjem referentne stope, SNB je u mogućnosti da održi odgovarajuće monetarne uslove”, dodali su.

SNB će, kako su saopštili, nastaviti pomno praćenje razvoja inflacije i prilagodiće svoju monetarnu politiku ako bude potrebno kako bi osigurao da inflacija ostane u rasponu u skladu sa stabilnošću cijena u srednjem roku.

„Inflacija je blago porasla od posljednje procjene monetarne politike i iznosila je 1,4%. Ovom povećanju posebno je doprinijela veća inflacija renti, turističkih usluga i naftnih derivata. Sve u svemu, inflaciju u Švajcarskoj trenutno pokreću prije svega više cijene domaćih usluga. Uzimajući u obzir današnje smanjenje referentne kamatne stope, nova uslovna prognoza inflacije je slična onoj iz marta. Dugoročno gledano, nešto je ispod prethodne prognoza”, pojasnili su

Kyle Chapman, analitičar za devizna tržišta u Ballinger Grupi, rekao je da bi niže prognoze inflacije mogle signalizirati da bi se u drugoj polovini godine moglo očekivati ​​novo smanjenje.

„Smanjenje je uokvireno u smislu prilagođavanja monetarnim uslovima koje se oslanja na predviđanja kreatora politike. Uprkos prognozama koje su uslovljene nižom kamatnom stopom, SNB očekuje da će inflacija u narednih nekoliko godina biti još strmije opadajuća. To sugeriše da i dalje postoji određena restriktivnost koju treba istisnuti ove godine, a za mene je to je snažan signal da u septembru dolazi još jedno smanjenje stope”, očekuje Chapman.

Sektor bankarskih i finansijskih usluga u Švajcarskoj se trenutno bori sa nedavnim kolapsom velike švajcarske investicione banke Credit Suisse koju je po hitnoj proceduri i asistenciju države preuzeo konkurent UBS. Toj borbi je značajno doprinijela i agresivna konkurencija drugih centara finansijskih usluga kao što su Hong Kong, SAD i Singapur.