autoput, gradilište, construction, highway, motorway
Ilustracija (Foto: Ricardo Resende, Unsplash)

Mještani se izborili za promjenu koridora: Auto-put Bar – Boljare ipak neće ići preko crmničkih sela

Podijeli

Nakon nekoliko sastanaka Crmničana sa predstavnicima Monteputa i nadležnih institucija, postignut je načelni dogovor o promjeni koridora auto-puta, koji je, prema Nacrtu prostornog plana Crne Gore do 2040. godine, bio ucrtan preko gornjocrmničkih sela.

Igor Gojnić u izvjavi za Radio Bar i Bar Info podsjeća da su mještani, kada su saznali o čemu se radi, formirali Radnu grupu sa namjerom da prati i pokuša da izvrši izmjene Prostornog plana, odnosno koridora auto puta.

“Riječ je o dva problema, koja su bila predmet kasnijih dogovora Radne grupe i Monteputa i planera. Pored auto puta, planirana je i brza saobraćajnica, od Budve, koja prelazi preko crmničke strane i cijelim tim dijelom prati koridor auto puta. Mi smo uspostavili kontakt, prvo preko Ministarstva za saobraćaj i pomorstvo, a nakon toga uspostavili smo i kontakt sa Monteputem i imali smo tri sastanka, na osnovu kojih smo pokušali da riješimo problem”, objašnjava sagovornik lokalnog portala Bar info.

Gojnić je istakao da su radni sastanci bili vrlo uspješni.

“U tom dijelu, uspjeli smo da promijenimo koridore auto puta i da nađemo alternativne koridore koji su prihvatljivi za Crmničane, za zaštitu životne sredine”, naveo je.

On objašnjava da su razmatrana tri-četiri alternativna rješenja, od kojih je odabrano najprihvatljivije.

“To alternativno rješenje bi trebalo sada da se tehnički razradi, da se izvrše potrebne hidrotehničke i ostale analize, kako bi se vidjelo da li se u tom tehničkom dijelu može realizovati”, rekao je Gojnić.

Gojnić ističe da su dvije saobraćajnice bile ucrtane preko crmničkih sela: brza cesta i koridor auto puta.

“Ni jedna ni druga saobraćajnica neće pratiti koridore koji su bili predviđeni Prostornim planom do 2040. godine. S time smo uspjeli da u cjelini Crmnicu sačuvamo, a realizovaće se najprihvatljivije rješenje. Sada očekujemo sljedeći sastanak, gdje će biti od strane Monteputa predložena tehnička rješenja. U svakom slučaju, očekujemo dalje pregovore, ali ono što je najvažnije, jeste da koridori koji su bili predviđeni Prostornim planom neće biti realizovani, već će biti realizovano prihvatljivo rješenje”, zaključio je sagovornik.