mobile pay, paying, shopping
Ilustracija (Foto: Clay Banks, Unsplash)

EU nastavlja testiranje novčanika digitalnog identiteta

Podijeli

Evropska unija (EU) sve je bliža uvođenju svog novčanika digitalnog identiteta.

Kako je Evropska komisija (EK) nedavno navela na svojoj web stranici, novčanik će „biti siguran i lak način za evropske građane, stanovnike i kompanije da dokažu ko su kada pristupaju digitalnim uslugama“, omogućavajući im da „bezbjedno pribavljaju, čuvaju i dijele važne digitalne dokumente o sebi i elektronski potpišu ili zapečate dokumente.”

Novčanici će, napominje se na web stranici, olakšati sigurno ustupanje dokumenata za otvaranje bankovnog računa, upis u školu u inostranstvu ili prijavu za posao.

Program dolazi nakon evropske Uredbe o digitalnom identitetu (EUDI), koja je stupila na snagu u maju 2024, a osmišljena je da „omogući digitalnu transformaciju javnog sektora, omogućavajući digitalni pristup većem broju usluga, uključujući i prekogranične”.

U međuvremenu, EK je sprovodila pilot programe — koji bi trebalo da budu završeni sljedeće godine — koji istražuju različite slučajeve upotrebe novčanika. To uključuje plaćanja, jer su novčanici dizajnirani da ponude korisnicima jedan način da se identifikuju na svim bankovnim računima i autorizuju transakcije.

Napori EK se dešavaju u trenutku kada je isprepletana budućnost biometrije i digitalnog identiteta počela da transformiše plaćanja.

„Kako digitalni novčanici sve više dobijaju na snazi, sigurnosne karakteristike koje pokreću njihovu upotrebu pojavljuju se kao komponente koje oblikuju budućnost i trgovine i autentifikacije“, navodi se u tom izvještaju.

„S obzirom da se bliži krajnji rok za usklađenost sa regulativom eIDAS 2.0 Evropske unije 2026, korišćenje ukrštanja digitalnog ID-a i biometrije za pružanje poboljšane sigurnosti, poboljšanog korisničkog iskustva i veće prevencije prevara je na vrhuncu pažnje za industriju plaćanja.”

Istraživanje obavještajnog izvještaja PYMNTS “Digitalno plaćanje računa: mobilni novčanici postaju popularniji, ali prepreke ostaju” pokazalo je da je 60% potrošača koristilo mobilne novčanike za plaćanje računa 2023, što je 22% više u odnosu na godinu prije.

„U svijetu u kojem živimo, digitalni identiteti se sve više koriste od fizičkih vozačkih dozvola ili fizičkih pasoša“, rekla je potpredsjednica ACI Worldwide Global Foud Prevention Risk Services, Erika Dietrich za PYMNTS u septembru.

Ipak, da bi digitalni ID-ovi sa biometrijskim mogućnostima – i novčanici koji ih drže – dobili široku prihvaćenost, moraju se uvesti složeni standardi koji osiguravaju interoperabilnost i povjerenje, javio je PYMNTS.

“Biometrijska autentifikacija, iako postoji za druge aspekte naših života, u ovoj fazi nije velika stvar za plaćanja – ali što se tiče plaćanja, to je budućnost”, rekao je Marc Hopkins, potpredsjednik E-Complish-a u intervjuu prošlog mjeseca.