Toskana, Toscana, Siena, road, driving, village, rural, field, hill
Regija Sijene, ilustracija (Foto: Janusz Maniak, Unsplash)

Pod suncem Toskane: Ova italijanska regija će vam platiti 30.000 eura da se tamo preselite

Podijeli

Kupovina kuće u ruralnoj Toskani je na listama želja mnogih ljudi koji su osjetili njene draži, ali nekretnine u toj italijanskoj regiji su notorno skupe.

Međutim, ako brzo djelujete, ova nova ponuda mogla bi san učiniti pristupačnim.

Regionalne vlasti Toskane najavile su da će platiti do 30.000 eura onima koji odluče da se presele u planinske gradove sa sve manjim stanovništvom.

Kako dobiti 30.000 eura za preseljenje u Toskanu

Širom Italije , ruralni gradovi i sela doživljavaju populacijsku krizu. Kako se stanovnici sele u gradove radi boljih prilika za posao, male zajednice ostaju s dijelovima napuštenih kuća i stagnirajućim ekonomijama.

Nedavno su lokalne vlasti osmislile razna inventivna rješenja za povećanje broja stanovnika, uključujući prodaju nekretnina za samo 1 eura.

Sa novom šemom nazvanom ‘Residency in the Mountains 2024‘, kandidati će dobiti između 10.000 i 30.000 € za kupovinu kuće. Pomoć je, međutim, predviđena za planinska mjesta sa manje od 5.000 stanovnika – kojih u Toskani ima 119.

Osim toga, finansijski doprinos ne može biti veći od 50 odsto troškova kupovine i renoviranja nekretnine.

Toskanske planine su “teritorije jedinstvene ljepote sa selima koja treba ponovo otkriti, a koja, međutim, pate od depopulacije”, rekla je Stefanija Sakardi, regionalna potpredsjednica Toskane.

“Odluka za život u jednoj od ovih opština je stoga izazov i prilika, posebno za mlade ljude, i šansa za novi životni izbor”, navela je.

Ko ima pravo na grant?

Upozorenje je da postoje strogi uslovi o tome ko ima pravo da se prijavi za grant.

Podnosioci zahtjeva moraju biti državljani Italije ili državljani druge države Evropske unije, ili državljani koji nijesu državljani EU a koji imaju boravišnu dozvolu u trajanju od najmanje 10 godina.

Oni takođe moraju biti registrovani kao stanovnici u italijanskom gradu ili mjestu, ali ne i da žive u planinskoj zajednici (kao što je kategorizovano od strane Italijanskog nacionalnog instituta za statistiku).

Prijave se mogu podnijeti putem online obrasca na web stranici regije Toskana i moraju se predati do 27. jula, do 13:00 po srednjeevropskom vremenu.

Naslovna fotografija: Janusz Maniak, Unsplash