beef, govedo, farm, farma, agriculture
Ilustracija (Foto: Jenny Hill, Unsplash)

Danska uvodi porez na CO2 na stoku: Farmeri će za svaku kravu plaćati 60 eura

Podijeli

Farmeri mliječnih proizvoda u Danskoj suočeni su s plaćanjem godišnjeg poreza od 672 krune (59,5 eura) po kravi za emisije koje dovode do zagrijavanja planete.

Koaliciona vlada ove zemlje saglasila se ove sedmice da uvede prvi svjetski porez na emisije ugljenika za poljoprivredu. To će značiti nove namete na stoku počevši od 2030. godine.

Danska je veliki izvoznik mliječnih proizvoda i svinjskog mesa, a poljoprivreda je najveći izvor emisija gasova u zemlji. Koalicioni sporazum – koji podrazumijeva i ulaganje 40 milijardi kruna (3,54 milijardi eura) u mjere kao što su pošumljavanje i uspostavljanje močvara – trebalo bi da pomogne zemlji da ispuni svoje klimatske ciljeve.

“Sa današnjim sporazumom ulažemo milijarde u najveću transformaciju danskog pejzaža u posljednje vrijeme”, rekao je ministar vanjskih poslova Lars Lokke Rasmussen u izjavi od utorka. „Istovremeno, mi ćemo biti prva zemlja na svijetu sa porezom na poljoprivredu zbog ugljenika.

Danska mliječna industrija je uglavnom pozdravila sporazum i njegove ciljeve, ali je razbjesnio neke farmere.

Ovaj potez dolazi samo nekoliko mjeseci nakon što su farmeri održali proteste širom Evrope, blokirajući puteve traktorima i gađajući Evropski parlament jajima zbog dugačke liste pritužbi, uključujući zamjerke na ekološke propise i prekomjernu birokratiju.

Globalni prehrambeni sistem je veliki doprinos klimatskoj krizi, proizvodeći oko trećine emisija gasova sa efektom staklene bašte.

Stočarstvo ima posebno veliki uticaj, koji čini oko 12% globalnih emisija u 2015. godini, prema Organizaciji Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO). Udio ovog zagađenja dolazi od metana, snažnog gasa koji zagrijava planetu, a proizvode krave i neke druge životinje svojim podrigivanjem i gnojem.

Smanjenje emisija stoke

Porez, za koji se očekuje da će ga danski parlament odobri kasnije ove godine, iznosiće 300 kruna (26,5 eura) po toni (1,1 tona) ekvivalentne emisije CO2 iz stoke od 2030. godine, a porašće na 750 kruna (66 eura) 2035. godine.

Primjenjivaće se poreska olakšica od 60%, što znači da će se poljoprivrednicima efektivno naplaćivati ​​120 kruna (11 eura) po toni emisija stoke godišnje od 2030. godine, što će porasti na 300 kruna (26,5 eura) 2035. godine.

U prosjeku, danske mliječne krave, koje čine veći dio populacije goveda, emituju 5,6 tona ekvivalenta CO2 godišnje, prema Concitu, zelenom think tanku u Danskoj. Korišćenje niže poreske stope od 120 kruna rezultira naplatom od 672 krune po kravi, ili 59,4 eura.

Uz uvođenje poreskih olakšica, taj porez će porasti na 1.680 kruna po kravi 2035. (149 eura).

Izvor:CNN/Investitor