euro, money, wage, salary, wallet, novac, pare

Prosječna plata u maju 832 eura

Podijeli

Prosječna zarada bez poreza i doprinosa u maju je iznosila 832 eura, i u odnosu na isti mjesec lani zabilježila je rast od 4,9%, pokazuju podaci Monstata. U odnosu na april ove godine, prosječna neto plata porasla je 0,5%.

Podaci pokazuju i da je prosječna bruto plata iznosila 1.042 eura.

“Ako se ima u vidu da su potrošačke cijene u maju 2024. godine u odnosu na april 2024. zabilježile rast od 0,1% proizilazi da su realne zarade za isti period zabilježile rast od 0,4%”, naveli su iz Monstata.

Prosječne zarade bez poreza i doprinosa u maju su u odnosu na prethodni mjesec, zabilježile rast u sektorima usluge smještaja i ishrane dva odsto, snabdjevanje vodom, upravljanje otpadnim vodama i administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti po 1,5%, zdravstvena i socijalna zaštita 1,3%, prerađivačka industrija 1,2%, umjetničke zabavne i rekreativne djelatnosti 1,1%.

Rast su zabilježili i sektori građevinarstvo i saobraćaj i skladištenje po jedan odsto, snabdjevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija 0,8%, trgovina na veliko i malo; popravka motornih vozila i motocikala 0,7%, informisanje i komunikacije 0,6% i poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo 0,1%.

Pad prosječne zarade bez poreza i doprinosa u maju u odnosu na april zabilježen je u sektorima finansijske i djelatnost osiguranja 1,7%, poslovanje nekretninama 0,3%, vađenje ruda i kamena 0,2% i stručne, naučne i tehničke djelatnosti, državna uprava i odbrana: obavezno socijalno osiguranje, obrazovanje i ostale uslužne djelatnosti po 0,1%.