Voren Bafet, Warren Buffet
Bafet (YouTube scr)

Bafet prekida donacije Fondaciji Gejts

Podijeli

Voren Bafet najavio je još 5,3 milijarde dolara u dobrotvorne svrhe u petak, ali u velikoj promjeni svog dugogodišnjeg plana davanja rekao je da planira prekidanje donacije Fondaciji Bil & Melinda Gejts nakon svoje smrti i pustiti svoje troje djece da odluče kako će podijeliti ostatak svog bogatstva od 128 milijardi dolara.

Bafet je iznio svoj novi plan za svoje imanje u intervjuu za Wall Street Journal. 93-godišnji milijarder koji vodi Berkshire Hathaway nije odmah odgovorio na pitanja Associated Pressa u petak o svom planu koji poziva Hoarda, Suzi i Pitera Bafeta da se jednoglasno dogovore gdje će dati svoje dionice Berkshire Hathawaya nakon njegove smrti.

Bafet je dao oko 55 milijardi dolara vrijedne dionice Berkshirea u pet fondacija otkako je iznio svoj plan donacija 2006. godine, a daleko najveći udio otišao je upravo Fondaciji Gejts. Ostale četiri fondacije povezane su s njegovom porodicom, uključujući i one koje vodi svako od njegove djece.

“Fondacija Gejts nema novca nakon moje smrti”, rekao je Bafet, koji je napustio upravni odbor Fondacije 2021. nakon što je Bil Gejts, jedan od njegovih najboljih prijatelja, objavio da se on i Melinda Frenč Gejts razvode. Frenč Gejts napustila je Fondaicju ranije ove godine.

U svom početnom obećanju Fondaciji Gejts 2006, Bafet je napisao da planira da uključiti organizaciju u svoju oporuku.

“Uskoro ću napisati novu oporuku koja će osigurati nastavak ove obaveze – raspodjelom preostalih namjenskih dionica ili na neki drugi način – nakon moje smrti”, napisao je tada, misleći na godišnje darove dionica Berkshire Hathawaya.

Bafet, međutim, u izjavi od petka je rekao da njegova izvorna obećanja važe samo do trenutka njegove smrti. On će prepustiti svojoj djeci da odluče šta će učiniti sa svojim dionicama Berkshirea, slično kao što to čini sada kada dopušta fondacijama da odluče kako će koristiti njegove darove. Rekao je da već znaju cilj njegova davanja.

“Trebalo bi se koristiti za pomoć ljudima koji nijesu imali sreće kao mi”, rekao je Bafet za Journal. “Na svijetu ima osam milijardi ljudi, a ja i moja djeca bili smo u najsrećnijoj stotici od 1% ili tako nešto. Postoji mnogo načina da se pomogne ljudima.”

Mark Suzman, izvršni direktor Fondacije Gejts, rekao je u izjavi da cijeni Bafetovu velikodušnost tokom godina.

“Voren Bafet bio je veoma velikodušan prema Fondaciji Gejts kroz više od 18 godina doprinosa i savjeta”, rekao je Suzman. “Odigrao je neprocjenjivu ulogu u zagovaranju i oblikovanju rada Fondacije na stvaranju svijeta u kojem svaka osoba može živjeti zdravo, produktivan život. Duboko smo zahvalni za njegov najnoviji dar i doprinose u ukupnom iznosu od približno 43 milijarde dolara našem radu.”