počitelj, autoput bih
Ilustracija (Foto: Autocesta FBiH)

BiH: Trenutno u izgradnji 61 kilometar auto-puta, aktivni projekti vrijedni više od milijardu eura

Podijeli

Od 325 kilometara auto-puta na važnom Koridoru 5C u BiH do sada je izgrađeno 127 kilometara. Trenutno je na području Federacije BiH u izgradnji 61 kilometar autoputa na osam aktivnih gradilišta, potvrđeno je iz “Autocesta FBiH“.

Trenutno je na području Federacije BiH u izgradnji 61 kilometar auto-puta na osam aktivnih gradilišta, kako je potvrđeno iz “Autocesta FBiH“.

“U ovom trenutku imamo gotovo 1,2 milijarde eura za aktivne projekte”, rečeno je iz ove kompanije.

Tako su na jugu zemlje pri samom kraju radovi na dionici Počitelj – Zvirovići te na mostu Počitelj u dužini od 11 kilometara, a koja vodi ka granici s Republikom Hrvatskom, odnosno graničnim prelazima Bijača.

Konkretno, na kolosalnom mostu Počitelj, koji slovi kao jedan od najviših u regionu, postavljena je zaštitna ograda, a u toku su radovi na hidroizolaciji. Rokovi za završetak gradnje su u nekoliko navrata probijani, baš kao i na većini gradilišta u sklopu Koridora 5C, navodi sarajevski Avaz.ba.

Na auto-putu sjeverno od Zenice, nakon što je više od pola godine bilo suspendovano gradilište dionice Vranduk – Ponirak, radovi u dužini od 5,3 kilometra su nastavljeni i trenutno su, rečeno je, u punom zamahu. Rok je produžen do 31. marta 2026. godine.

Takođe, aktivna su gradilišta Nemila – Vranduk u dužini od 5,7 kilometara, gdje je rok zbog dodatnih radova produžen do 2. jula ove godine, kao i Poprikuše – Nemila, ukupne dužine 5,5 kilometara, gdje bi radovi trebalo da budu završeni do kraja ove godine.

Do kraja ove godine trebalo bi da bude završena i poddionica Ponirak – Vraca, odnosno tunel Zenica.

Kada je riječ o poddionicama tunel Putnikovo Brdo – Medakovo, čija je dužina 8,5 kilometara, te Medakovo – Ozimice, u dužini od 21,3 kilometra, predviđeno je da radovi koji su počeli u junu odnosno u decembru prošle godine budu okončani u maju 2025. odnosno u maju 2026. godine.

U ovoj godini planirani su ugovori za izgradnju dodatnih 58 kilometara. Između ostalog, planirano je da do kraja ove godine otpočnu radovi na dionicama Mostar jug – tunel Kvanj, tunel Kvanj – Buna, Mostar sjever – Mostar jug, kao i izgradnja najkompleksnijeg objekta na cijelom koridoru, tunela Prenj, prenosi Avaz.