New York, Mahnattan
Njujork, ilustracija (Pixabay)

10 najvećih ekonomija na svijetu u 2024: SAD i Kina i dalje u vrhu

Podijeli

Američki Forbes je nedavno objavio svoju godišnju listu koja rangira najveće svjetske ekonomije prema bruto domaćem proizvodu (BDP) za 2024. godinu.

Sjedinjene Države su zadržale prvo mjesto s BDP-om od 28,78 biliona dolara, vođene naprednom tehnologijom, snažnom potrošnjom potrošača i konkurentnim tržištem rada, uprkos zabrinutosti zbog rasta cijena.

Kina je odmah na drugom mjestu s BDP-om od 18,54 biliona dolara. Uprkos izazovima kao što su COVID-19 i trgovinske tenzije, prelazak Kine na domaću potrošnju pomogao je da se nadoknade neke poteškoće.

Ostali

Njemačka, sa BDP-om od 4,59 biliona dolara, učvrstila je svoju poziciju evropskog ekonomskog lidera i četvrtu globalnu poziciju. Zemlja se oslanja na svoju proizvodnu ekspertizu i snažan izvoz, upravljajući dodatnim izazovima vezanim za pitanja snabdijevanja energijom u vezi sa sukobom Rusije i Ukrajine.

Japan, s BDP-om od 4,11 biliona dolara, pokazao je obnovljenu ekonomsku snagu, podstaknutu poboljšanom produktivnošću i potrošačkom potrošnjom nakon Olimpijskih igara u Tokiju 2020.

Indija se pojavila kao jedna od najbrže rastućih ekonomija, s BDP-om od 3,94 biliona dolara. Njegova mlada, kvalifikovana radna snaga i jak tehnološki sektor, zajedno sa tekućim reformama i infrastrukturnim investicijama, doprinijeli su njenom ekonomskom usponu.

Sljedeće najveće ekonomije uključuju Ujedinjeno Kraljevstvo (3,50 triliona dolara), Francusku (3,13 biliona), Brazil (2,33 triliona dolara), Italiju (2,33 triliona dolara) i Kanadu (2,24 triliona dolara), a svaka pokazuje različite nivoe rasta i ekonomske stabilnosti posljednjih godina .

Forbes predviđa dalje promjene u ovim rang listama kako globalna ekonomska dinamika bude nastavila da se razvija.